Filmski festivaliVijesti

‘Quo Vadis, Aida?’ osvojio glavnu nagradu na festivalu u Luksemburgu

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nagrađen je na 11 Luxembourg Film Festivu. Film je dobio glavnu nagradu, kao i nagradu kritičara.

Festival se održava u hibridnom obliku zbog pandemije. Filmovi su se prikazivali u kinima, ali i putem interneta, za publiku koja zbog epidemioloških mjera nije mogla prisustovati projekcijama.

Flm „Quo vadis, Aida?“, bosanskohercegovači kandidat za ovogodišnjeg Oscara, početkom sedmice nominiran je i za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija.

Sedamdeset i četvrta dodjela BAFTA nagrada bit će održana u nedelju 11. aprila.

Film je nagrađen i na filmskom festivalu London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

Film inspirisan istinitim događajem

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi. Inspirisan istinitim događajima, film govori o UN-ovoj provoditeljici Aidi, bosanskoj muslimanki iz Srebrenice, koja supruga i dva sina pokušava izbaviti iz bespomoćne mase ljudi koji su se pred naletom srpske vojske u julu 1995. godine pokušali spasiti u UN-ovu zaštićenu zonu u Potočarima.

Ipak, dok ona ostaje u bazi, njenog supruga i sinove UN predaje srpskim vojnicima, koji ih poslije strijeljaju. U istom genocidu ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Godinama poslije Aida se vraća u rodnu Srebrenicu, gdje kao učiteljica nastavlja učiti djecu vojnika odgovornih za ubistva njene porodica i sugrađana.

Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Film je ušao u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.

Back to top button