‘Quo Vadis Aida?’, film Jasmile Žbanić, u takmičarskom programu Filmskog festivala u Antalyji

Organizatori 57. Filmskog festivala u Antalyji saopćili su da je sve spremno za ovogodišnju filmsku smotru i objavili su imena članova žirija i filmova koji će učestovati u Međunarodnom natjecanju za najbolji igrani film.

Režiseri, scenaristi i umjetnici iz različitih dijelova svijeta ocjenjivaće filmove odabrane za festival, a među njima je i drama “Quo Vadis Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić.

Članovi žirija su turski scenarist i ržiser Emin Alper, rumunska producentica Ada Solomon, umjetnički direktor filmskog festivala Tribeca Frederic Boyer, iranski glumac i ržiser Niki Karimi i brazilska režiserka Sandra Kogut.

Filmovi, od kojih je većina premijerno prikazana na nedavnom Venecijanskom filmskom festivalu u Italiji, prvi će put biti prikazani i turskoj publici na festivalu koji se održava od 3. do 10. oktobra.

Filmova koji su ušli u takmičarski program Filmskog festivala u Antalyji su “The Big Hit, Lili Horvat’s Preparations to be Together for an Unknown Period of Time” Emmanuela Courcola, “Ladies of Steel” režiserke Pamele Tole, “Yalda, a Night for Forgiveness” režisera Massouda Bakhshija, “200 Meters” Ameena Nayfeha, “Nowhere Special” Uberta Pasolinija, “The Ties” režisera Danielea Luchettija, “Listen” režiserke Ana Roche de Sousa, “Gaza Mon Amour” braće Araba i Tarzana Nassera i “Quo Vadis Aida ” bosanskoheregovačke režiserke Jasmile Žbanić.

Pobjednici natjecanja biće objavljeni posljednjeg dana festivala, na zatvaranju i ceremoniji dodjele nagrada.

Filmski festival, koji je započeo 1963. godine kao Antalya Golden Orange Film Festival, jedan je od najstarijih i najdugovječnijih filmskih festivala u Turskoj.