Quentin Tarantino- Biografija

Quentin-TarantinoQuentin Jerome Tarantino je nevjerovatni amarički scenarist, redatelj i glumac koji se proslavio početkom 1990–ih godina, koji je sa svojim dolaskom donio i novi stil u amričke filmove. Govori se kako mu je navodno koeficijent inteligencije 160.

Nakon otkrića njegovog talenta početkom 1990–ih godina, dolazi do prodaje scenarija „Prava romansa“ 1993. godine kroz koju se vidjela njegova nadarenost. Još veću slavu je doživio zahvaljujući Lawrenceu Benderu koji ga je podstakao da dalje nastavi pisati.

Nakon toga nastaje „Reservoir Dogs“, i još jedna osoba koja mu je na neki način pomogla da doživi veliki uspjeh je i redatelj Monte Helman koji je pročitao scenarij i pomogao da se osiguraju sredstva i njegov honorar kao reditelja. Sa veliki stilom, duhovitošću i surovošću ovaj film odredio je njegovu dalju karijeru koja je postala i više nego uspješna.

Nakon toga slijedi „Pakleni šund“, za koji je dobio Zlatnu palmu (Palme d’Or), na Filmskom festivalu u Cannu 1994., film sa zamršenim zapletom i brutalnim humorom. Koji je postigao veliki upjeh, i pozitivne ocjene kritičara.

Sljedeći film bio je 1997. godine pod nazivom „Jackie Brown“ koji je bio adaptacija romana Elmorea Leonarda. Nakon toga 1998. godine Tarantino se posvetio broadvejskoj pozornici, gdje je glumio u predstavi „Čekaj dok se ne smrači“ na eng. ‘Wait Until Dark’.

Da bi režirao ‘Kill Bill’ film, odgodio je režiranje ratnog filma „Nemilosrdni gadovi“. Ovaj film u duhu japansko – kineske kinematografije i zasniva se na osveti i liku mlade pred udaju.

Glumio je i u prvoj sezoni TV serije Alias kao McKenas Cole, bivši agent Udruge dvanaestorice (izmišljene terorističke organizacije), a kasnije se ponovo pojavljuje u seriji kao jedan od voditelja nove terorističke organizacije zvane The Covenant (Savez). U Cann se ponovo vraća 2004. godine, ali ovaj put kao Predsjednik žirija. Bio je u vezi sa Oscarovkama Mirom Sorvino i Sofijom Copollom koja je i dobitnica Zlatnog globusa.

Tarantino je jedne prilike rekao da je lik Clarencea u „Pravoj romansi“ dijelom i autobiografski. Dok je ime Clarence bilo i ime lika kojeg je igrao u amaterskom filmu pod naslovom „Rođendan mog najboljeg prijatelja“, u čijem je scenariju bio koautor, a režirao ga je 1987., kada je pisao i „Pravu romansu“.

Neki od zanimljivih dijelova u skoro svim njegovim filmovima je i jedan od njegovih zaštitinih znakova je tzv. snimak iz prtljažnika, u kom neki od likova iz gepeka vadi amatersku kameru i počinje snimati. Također se u svim njegovim filmovima pojavljuju i izmišljene robne marke poput: cigara Red Apple i hamburgeri Big Kahuna. Ono što je još poznato i što se uvijek vraća u njegove filmove je to da su svi likovi pušaći osim u filmu ‘Kill Bill’.

Pošto je poznata njegova opsjednutost ženskim stopalima, u filmovima su često u krupnom planu i muškarci ih često dodiruju. Dok su mu filmovi po oštrim dijalozima, nasilju, iscjepkanoj hronologiji i opsesiji pop kulturom, a kroz svaki film on nastoji naći opravdanje za to. A popularna je i njegova pojava u svim filmovima, u liku pričljivog štrebera koji prati najnovije trendove, koji i ima veliko znanje.

U njegovim filmovima često glume Tim Roth, Harvey Keitel, Uma Thurman, Michael Madsen i Samuel L. Jackson.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *