Home / Vijesti / Filmski festivali / Puljanka direktorica nizozemskog Holland Film Meetinga

Puljanka direktorica nizozemskog Holland Film Meetinga

vanja-kaludercicPuljanka Vanja Kaluđerčić, programatorica i menađerica mnoštva filmskih projekta je nova direktorica Holland Film Meetinga u Ultrechtu. Uspjela je udružiti 250 predstavnika filmske industrije planete, za samo četiri dana. Razmatrali su buduće poduhvate: selekcije, projekte, BoostNL pa koferencije Work in Progress, veoma dobro primljene i ocijenjene. Mlada žena, stanovnica Pariza već osam godina, objasnila je svoj najnoviji poslovni uspjeh ali i zadatke koji je ocekuju:

Organizirati i planirati snimanja

-Holland Film Meeting je baza filmskog festivala u Nizozemskoj a glavna namjena mu je poboljšanje koproduciranja, poznatih holandskih financijera ali i europskih pa međunarodnih, isto kao i produkcija, distribucije filmova pa njihova prodaja.
Ovogodišnji susreti podrazumijevaju brojne događaje poput Project Preparation Day, posebnih predstavljanja i konferencija, isto kao i djelatnosti refleksijske grupe što odlučuje o budućim tržistima i koprodukcijama, dok je skup Be Dramatic fokusiran na starokontinetalne tv serije.

Aktualno smo uveli dva nova programa: BoostNL i Putujuce talente, koji izdvajaju djelatnosti nastupajuće generacije mladih, nizozemskih reditelja. BoostNL smo pokrenuli u suradnji sa Filmskim Festivalom iz Rotterdama i obradili sa pojednostavljenim programom eksperata sa ciljem pomoći i savjetovanja producenata i cineasta, kroz nekoliko etapa kao što su ostvarenje scenaria, financijske montaže, trgovinske strategije i projekti. U grupi eksperta su poznata imena sedme umjetnosti: Razvan Radulescu, Lucile Hadžihalilović, Mathias Nochis, Almaro Vegas, Jean Baptiste Babin, Sara Nagel, Isabeli Wicgaud, Paul Miller, Hayet Benhoura, Job ter Bury. Nakon ovih poduhvata nastavljamo sa CineMartom.

Blještava karijera

Značaj BoostNL-a je u okolnosti da reditelji i producenti dobijaju kompletnu analizu različitih aspekata osobnog projekta. To im pomaže razmisliti o poboljšanju razine istog.

Vanja Kaluđerčić je najprije radila na Motovunskom festivalu, slovenskoj Kinoteci i Kinodvoru.
Oformila je 2004. godine festival Kino Otok, na kojem je još uvijek konsultantica. Od 2005. do 2008. je upravljala zagrebački festival Prava čovjeka i organizirala dva izdanja Zagreb Dox-a Pro, zatim forum “pitching” projekta udruženim sa Međunarodnim Festivalom Dokumentarnog filma u Zagrebu.
Uporedo je djelovala u produkciji Hulahop Filma kao odgovorna za Animafest.

Preselila se u Pariz 2008. godine i najprije radila u državnim, Koprodukcijskim uredima, na primanju filmova. Godinama upravlja sekciju “New Currents” Filmskog Festivala u Sarajevu a bila je odgovorna i za “Paris Project”, koprodukcijsko tržište Međunarodnog filmskog festivala u Gradu svjetlosti.
Djeluje i u programskom odlučivanju Festivala Stvarnog Filma, jednog od najpoznatijih u svijetu, što se skoro 40 godina organizira u “Centru Pompidou”.
Također je upravljala profesionalnim djelatnostima Europskog Festivala “Arc”, u galskoj pokrajini Savoji.

Džana Mujadžić