Publika u Kanu masovno napuštala premijeru ‘najsurovijeg filma ikada’, “The House that Jack built”

Do sada je “Srpski film” nosio titulu najsurovijeg i najodvratnijeg filma, al’ čini se kako je novi film režisera Larsa von Trira preuzeo titulu najsurovijeg filma svih vremena.

Zbog nepodnošljivih scena nasilja, gledaoci su u velikom broju napustili kino salu u Kanu tokom premijernog prikazivanja filma Larsa von Trira “The House that Jack built” (Kuća koju je sagradio Jack).

Proslavljeni danski ržiser je svoje najnovije ostvarenje sam opisao kao “najsuroviji film u historiji”, a čini se da je bio u pravu. Najmanje stotinu gledalaca izašlo je iz sale jer nisu mogli da gledaju užasne scene.

Glumac Mat Dillon u filmu glumi Jacka, serijskog ubicu koji na duši nosi više od 60 ljudi, uživa u krvoprolićima i planira sve užasnije načine ubijanja. Film je prepun ekstremno nasilnih scena, u kojima žrtve, uključujući i djecu, bivaju ubijeni na najužasnije moguće načine.

Nekoliko filmskih kritičara izrazilo je gađenje na Twiteru, nakon što su, kao i mnogi drugi, napustili salu prije završetka filma.

– Napustio sam prikazivanje filma Larsa von Trira. Odvratan film. Tako nešto ne bi smjelo da se snima. Glumci za svaku osudu – napisao je kritičar Rodžer Fridman.

Novinarka Al Jazeere također je izašla usred filma “zato što nije zabavno gledati kako pucaju u djecu i ubijaju ih”, a novinar New York magazina je napisao: “Upravo sam napustio prikazivanje ‘Kuće koju je sagradio Jack’. Neprihvatljivo. Pretenciozno. Da ti se povraća. Pravo mučenje. Jadno”.

Kritičar magazina “Variety” Ramin Situda izdržao je do kraja – u nizu tvitova opisao je Fon Trirov film kao “najgori ove godine” i “jedno od najneprijatnijih kino iskustava u životu”, te napomenuo da se sala nikad brže nije ispraznila.

U sceni poslije koje su ljudi počeli da izlaze Jack nišani dvoje male djece i raznese im glave. U drugoj sceni, odsijeca dojku ženi, a flashback scena prikazuje kako dječak pačetu odsijeca noge kliještima.

Film također sadrži arhivske snimke nacističkih koncentracionih logora.

Oni koji su ostali do kraja, ustali su i aplaudirali šest minuta, odajući priznanje režiseru, za što je kritičar Situda rekao “Aplaudirali bi svemu”.