VijestiZanimljivosti

Prvi put u historiji: Trailer koji je priredio superračunar …

ibm-watson-morganFilmski studio 20th Century Fox je za izradu trailera za film Morgan koristio umjetnu inteligenciju, odnosno superračunar IBM Watson.

Za pripremu računara za obavljanje ovog pionirskog zadatka u filmskoj industriji, naučnici IBM-a su u računar ubacili 100 horor filmova. Watson je potom proveo vizualnu, audio i kompozicijsku analizu svake scene i sam je došao do ideje kako će uplašiti ljude. Sljedeći korak bilo je ubacivanje 90 minuta filma Morgan i traženje dijelova koji bi dobro funkcionirali u traileru. Watson je izbor u trenutku sveo na 10 scena u ukupnom trajanju od šest minuta.

Iako je za uređivanje finalnog uratka ipak bio potreban čovjek, IBM Watson je proces izrade isječka, koji obično traje između desetak i mjesec dana skratio na 24 sata.

Mnogi nisu sigurni da je dobra ideja ubaciti horor priče u superračunar, pogotovo ne tražiti od njega da kreira trailer za film o agentici koja mora donijeti odluku hoće li uništiti umjetno stvoreno ljudsko biće. Drugi, pak, poručuju da je riječ o jednom od najboljih trailera ikada koji vas dovoljno zaintrigira, ali, za razliku od većine današnjih trailera, ne otkriva potpuno radnju filma.

Inače, film je režirao Luke Scott, sina proslavljenog redatelja Ridley Scotta koji potpisuje filmske hitove poput Blade Runnera i Aliena.