Prvi ALJAZEERA BALKANS Documentary Film Festival u Sarajevu

Poziv autorima i produkcijskim kućama, za učešće na AJB DOC međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018.

Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova koji će biti prikazani na nekoliko lokacija.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitiranju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazani najbolji naslovi s evropskih festivala.

Na AJB DOC festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Netakmičarska selekcija AJB DOC-a „Last Minute Cinema“ predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Instituta. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV kućama.

Prvo izdanje AJB DOC festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte.

Zainteresirani filmski radnici, koji nisu dijelom zvanične selekcije Festivala, imat će priliku akreditirati se za praćenje svih programskih i popratnih sadržaja, te se upoznati s autorima, producentima i drugim profesionalcima iz branše koji im mogu pomoći u razvoju i realizaciji projekata na kojima rade.

Sve detalje vezane za prijavu i uvjete možete naći na ALJAZEERA BALKANS/DOCUMENTARY FILM FESTIVAL.