Prve kritike predviđaju propast ‘Warcrafta’ u kinima

warcraft10. juna počinje da se prikazuje u kinima drugo očekivani film o jednoj od najpopularnijih igrica na svijetu, ‘Warcraft‘. Predviđao se u najmanju ruku veliki uspjeh filma, međutim, prve kritike nisu optimistične, i štoviše, predviđaju veliki neuspijeh filma.

Kako prenosi Variety, epska bitka u “Warcraftu” nije sukob između ljudi i orka. To je samo ono što nam uzima dva sata vremena. Pravi sukob odvija se između filmaša koji pokušavaju da ispričaju priču i ustaljene, smiješne, vrste filmova sa kojom rade. Zato je, prenosi Variety, ovakva vrste filmova predodređena za umjetničku osrednjost.

Pored orkova i maga “Warcraft” se potpuno uranja u carstvo fantazije gdje sve vrvi od mitskih bića, magičnih čini i egzotičnih imena likova i lokacija. To je naprosto takva vrsta filma koju gledaš ili ne gledaš, što bi osim samih fanova video igrice moglo da rastjera dosta publike. Ako je to tako, Universal će morati da se nadam da će već u prvim danima prikazivanja u kinima da ostvari veću zaradu na kino blagajnama. Inače, očekuje nas jedan od najvećih filmskih padova sa zaradom ovog ljeta.

warcraftBez obzira na plemenite napore režisera Duncana Jonesa, koji je poznat po filmovima “Moon” i “Source Code”, i koji se zajedno sa Charles Leavitt-om potrudio se da unese emocije u film, treba imati u vidu kako je i sama igrica već odavno počela da gubi na popularnosti, što bi svakako moglo da dodatno da utječe na još manji broj gledalaca u kinima. Naime, 2010. godine bilo je 12 miliona korisnika ove igrice, dok je nedavno iznesen podatak kako igrica sada broji tek 5 miliona korisnika.
Ali film nikada nije ni trebao da ima narativnu dubinu kakvu ima recimo ‘Gospodar prstenova’ ili čak ‘Game of Thrones’.

Još jedan od problema filma ‘Warcraft’ je i taj što zbog mnoštva likova i bitki nije bilo vremena da se razviju ni likovi ni same bitke, već sve to izgleda površno.
Sa pažljivo odrađenim detaljnima carstva i opsežnom post-produkcijom, ‘Warcraft je imao tendenciju da bude nešta novo i nevjerovatno, ali ipak završava otrcano, te se pridružuje drugim vizualno odvažnim filmova u kojima ustvari vidimo malo toga.

Hvaleći se sa više od 2.000 vizualnih efekta, moramo da žalimo potrošeno vrijeme, energiju, planiranje i preciznost, jer konačan rezultat je takav da ‘Warcraft’ podsjeća na animiranu reklamu za iPhone aplikaciju za neku igricu.

“Warcraft” završava tako da je ostavljen prostor za nastavak filma, kao i osjećaj zbog kojeg se čovjek zapita: Ako ovako izgleda rat, onda je vrijeme da se bavimo mirom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *