Prošla je godina otkako nas je napustio jedan od najutjecajnijih muzičara svih vremena

Prošla je godina otkako nas je napustio jedan od najutjecajnijih muzičara svih vremena – Prince.

Umro je u 58. godini, nakon što mu je par dana prije smrti pozlilo u privatnom avionu, kojim je putovao na koncert. Rezultati testova s obdukcije pokazali su da je muzičar, kako se i nagađalo, umro od predoziranja tabletama protiv bolova, piše faktor.ba

Princea više nema, ali on vječno živi u svojim pjesmama i srcima brojnih fanova. Ovo je 20 stvari koje možda niste znali o njemu.

1. Prvu pjesmu naziva “Funk Machine” napisao je sa samo 7 godina.

2. Kao desetogodišnjak dobio je priliku da zapleše na pozornici s legendarnim Jamesom Brownom. Dvojica muzičara podijelila su binu i 1983. godine, a s njima je bio i Michael Jackson.

3. Prince je bio toliko siromašan da je hranu samo mirisao, jer je nije mogao kupiti. Stajao bih ispred McDonald’sa i upijao bih sve te mirise, rekao je Rolling Stonesu 1985. godine.

4. Članove benda The Time tjerao je da rigorozno uvježbavaju pjesme prije snimanja, ali je na kraju sam odsvirao sve instrumente na njihovom prvom albumu.

5. Prince je jedini izvođač, osim Beatlesa, koji je u Americi bio broj jedan na ljestvicama istovremeno s filmom, albumom i singlom. Radilo se o pjesmi “When Doves Cry” i albumu te filmu “Purple Rain”.

6. “When Doves Cry” je bio prvi veliki r’n’b hit u kojem nije bilo basa.

7. Prince je bio jako zaljubljen u Susannah Melovin, sestru gitariste njegove grupe Revolution. Njihova turbulentna romansa bila je inspiracija za hit balade poput “The Beautiful Ones”, “Nothing Compares 2 U” i “Forever in My Life”.

8. Dok je radio na albumu “Sing O the Times”, razvio je svoj ženski alter ego kojeg je nazvao Camille. Upravo je “ona” otpjevala pjesmu “If I Was Your Girlfriend”.

9. Navodno je snimio i cijeli album kao Camille te je planirao snimiti i film o njoj, a sam ju je namjeravao glumiti. No, ubrzo je odustao od cijelog projekta.

10. Njegova polusestra Lorna Nelson tužila ga je 1989. godine, tvrdeći da je ona napisala tekst za pjesmu “U Got the Look”, no na sudu je presuđeno u Princeovu korist.

11. Nakon što je 1987. snimio i pustio u javnost album “The Black Album”, Prince je insistirao da ga se povuče s tržišta, jer shvatio je da je album “djelo vraga”.

12. On je u spot za “Alphabet Street” stavio poruku koja kaže: “Nemojte kupiti The Black Album, žao mi je”. Poruka se u spotu vidi u jednom djeliću sekunde, a postavljena je prije prvog refrena.

13. Tim Burton je namjeravao angažirati Princea i Michaela Jacksona da zajedno naprave soundtrack za njegov prvi film o Batmanu. Prince je snimio materijal za gotovo cijeli album, a tada se i bio zaljubio u junakinju filma Kim Basinger.

14. Prince je u studiju odsvirao gitaru za Madonninu pjesmu “Like a Prayer”.

15. Michael Jackson napisao je pjesmu “Bad” s mišlju da je otpjeva u duetu s Princeom. Prince je odbio pjevati pjesmu, jer mu se tekst nije sviđao, a posebno mu je smetala rečenica: “Tvoja guza je moja”.

16. Prince je svoju prvu suprugu Mayte Garciu prvi put vidio na snimci koju mu je poslala njezina majka. Na snimci, 16-godišnja Garcia pleše trbušni ples.

17. Legendarni muzičar bio je poznat po svojim hitovima, a bio je i veliki miljenik ljepšeg spola. Princeov život obilježile su lijepe, ali i talentirane žene. Koliko ih je imao, niko ne zna, ali se zna za njih 23: bio je s Madonnom, Kim Basinger, Carmen Electrom, a njegova prva supruga bila je američka plesačica, glumica i pjevačica Mayte Garcia. Vjenčali su se na Valentinovo 1996. godine, a dva mjeseca kasnije Mayte je saznala da je trudna. Dobili su sina, ali je dječak umro nakon sedam dana jer je rođen s Pfeifferovim sindromom. Tragedija koja ih je pogodila uništila je njihov odnos. Razišli su se na treću godišnjicu braka, a razveli 2000.

18. Prince je 1997. godine postao Jehovin svjedok.

19. Imao je ogromnu arhivu neobjavljenih pjesama i albuma te nedovršenih filmskih projekata, a ona je uskladištena u sobi koju je nazivao “trezorom”.

20. Ime je promijenio 1995. godine kako bi “zapaprio” svojoj izdavačkoj kući Warner Bros. koja mu nije dopustila da izdaje onoliko albuma koliko je on htio. Tada se prozvao simbolom ( O{+> ), a novinari su ga zvali “umjetnikom koji se prije zvao Prince” jer, očito, simbol nisu mogli izgovoriti. Prince je tada o sebi pričao kao o potpuno novoj osobi, prenosi faktor.