Propao još jedan blockbuster, ‘Mortal Engines’ u minusu više od 100 miliona dolara

Fantastična avantura “Mortal Engines” doživjela je epsku propast.

Sa budžetom većim od 100 miliona dolara i desetinama miliona uloženih u promociju filma, pretpostavke su da će studio da izgubi više od 100 miliona dolara na ovom projektu.
Neki opet predviđaju da će gubitak da bude veći od 125 miliona dolara.

Ono što sigurno znamo je da je film širom svijeta do sada zaradio samo 42 miliona dolara.
Ova epska avantura počela se prikazivati u kinima sa jakom konkurencijom, izuzetno dobro ocijenjenim filmom “Spider-Man: Into the Spider-Verse”, i novim filmom Clint Eastwood-a “The Mule”, koji je imao mnogo bolji početak nego se to očekivalo.

“Ovo je prava Božićna katastrofa za Universal”, izjavio je analitičar Jeff Bock. “Uzeli su veliki zamah, i zaglavili se.”

Film još uvijek nije prikazan u Kini gdje se čeka termin prikazivanja, međutim prikazan je u većini glavnih tržišta uključujući Rusiju, Englesku, Australiju i Koreju.

Specijalne efekte pisao je i producirao tvorac filmova “Gospodar prstenova“, Peter Jackson.

Koliko je poznato Jackson se nadao da će film pretvoriti u franšizu, a obzirom na katastrofalne rezultate filma teško je zamisliti da će se još snimati i nastavci filma.

Mortal Engines” pridružio se listi velikih gobitnika u 2018. godini, u koje spadaju i  “Robin Hood”, “The Nutcracker and the Four Realms”, i “Sisters Brothers”.

Listu najvećih gubitnika u 2018. god. možete pogledati ovdje.