Profaniran grob Romy Schneider

Svjetsko hodočašće

Nedavno je premještena, nadgrobna ploča planetarno slavne austrijske glumice Romy Schneider, koja je karijeru gradila u Berlinu a najduže u Parizu, gdje je izčeznula 1982., u 43 godini života. Nezaboravna “Sissi” je sahranjena u malom gradiću Boissy-sans-Avoir, mirnom naselju oblasti Yvlines što graniči sa pariškom oblasti, poznatom kao Otok Francuske. Tu se umjetnica povukla nakon tragične smrti sina Davida, u srpnju 1981. godine. Razumljivo da je sahranjena u toj mjesnoj zajednici u raskošnu grobnicu, oduvijek punu cvijeća i različitih suvenira koje posjetitelji, neumorno, ostavljaju.

Na dan izčeznuća, sibolično je nosila Davidovu zvijezdu, neutješna zbog nesreće koja joj je zauvijek odnijela predivnog naslijednika. Dječak od 14 godina je najprije bio sahranjen u pariškom, bogatom predgradju Saint-Germain-en-Laye pa prebačen u majčinu grobnicu, nakon njezine smrti.

Prema svjedočenjima očevidaca nadgrobna ploča je pomjerena što je uvjetovalo otvaranje grobnice. Anketa će možda utvrditi iz kojeg razloga je profaniran grob nezaboravne gumice, nekoliko nedjelja prije obilježavanja njezinog odlaska u vječnost, 35 godina ranije?! Zasada tajna nije razrješena ali se zna da nije bilo drugih uništavanja groba.

Žandari brigade iz okruga Mantes-la-Jolie rade na otkrivanju počinitelja gnusnog djela. Romy Schneider je majka i glumice Sarah Biasini, glumice rođene krajem srpnja 1977. godine iz ljubavi sa devet godina mlađim osobnim sekretarom Danielom, koji je bio i novinar pa scenarist čuvenog filma Claude Sauteta “Loš sin”.. Sarah Biasini živi u Parizu i cijenjena je tetarska umjetnica, koja se nikada nije željela udati niti imati naslijednike.

Džana Mujadžić