Vijesti

Priznanje “Izvjestan pogled” ide u Finsku

Olli Maki Izvjestan pogledIzvjesni snovi

Atmosferično uranjanje u svijet boksera, pred vratima slave, tema je prvog dugometražnog igranog filma Finca Juho Kuosmanena. Prije osam godina je kao student zauzeo treće mjesto natjecanja mladih reditelja “Cinéfondation”, za ostvarenje “Roeadmarkers” a dva proljeća kasnije, također u Cannesu, pobijedio je u istom programu sa filmom “Painting Sellers”.

“Najljepši dan u životu Ollija Maki”/The Happiest Day in the Life of Olli Maki/, što se izvorno naziva “Čovjek koji se smješi” je pobjednik programa “Izvjestan pogled”, 69. izdanja Festivala u Cannesu. Cineast je odabrao eleganciju i upečatljivost crno-bijele tehnike a posjeduje i zanimljive scenske proporcije, te kvalitete.
Savršeno snimljen, film održava ravnotežu između ubjedljivih sekvenci sporta i njegovih deriva: ringa na otvorenom, seansi “sparring partnera”, teškog procesa gubljenja kilograma ali i scena iz šume u selu gdje se sve događa, posebno ljubav Ollija i Raiji. Finsko-njemačko-švedska koprodukcija ima galskog distributera, poznatu producentsku kuću iz Pariza – Films du Lossange.
“Izvjestan pogled” ove godine presjedava švicarska glumica Marthe Keller.

Nagradu žirija istog programa dobila je “Harmonia” Japanca Fukade Koji, dok je priznanje za najuspješniju režiju osvojio Amerikanac Matt Ross za ostvarenje “Captain Fantastic”. Francuskinje Delphine i Muriel Coulin su napisale najbolji scenario za film “Vidjeti zemlju”. Specijalnu nagradu žirija “Izvjesnog pogleda” dobilo je animirano djelo “Crvena kornjača’., nizozemsko-britanskog reditelja Michaela Dudaka de Wita.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)