Prikazana dokumentarna predstava „Skrivene sjene“

skrivene-sjenePrije dva dana u pozorištu “Kabare” odigrana je dokumentara predstava “Skrivene sjene” a posjećenost je prevazišla očekivanja, naime sve do zadnjeg mjesta je bilo popunjeno.

„Skrivene sjene“, se bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bosanskom društvu, a sinoć je doživjela tuzlansku premijeru.

„Skrivene sjene“ prihvaćene su od organizacije UN Women kao dio projekta borbe protiv nasilja nad ženama.

Tekst  je nastao nakon višemjesečnog istraživanja i iscrpnih intervjua sa žrtvama nasilja, socijalnim radnicima, te predstavnicima pravosudnih i drugih institucija bh. društva.

Predstavu je do sada vidjela jpublika u Travniku, Pančevu, Zenici, Mostaru, Vitezu, Bugojnu, i Tuzli.

Glumci koji su odigrali dokumentarnu predstavu su: Matej Baškarad i Renata Ignjić iz Travnika i Dženana Džanić iz Srebrenika.

– ‘Kao što ste vidjeli, predstava se ne bavi direktnim nasiljem, već uzrocima i posljedicama koji su godinama prisutni u našem društvu i smatraju se tabu temama. Najčešći uzrok nasilja je alkohol, ali ne i jedini. Radnja predstave ipak je smještena u porodice, gdje se nasilje najčešće događa, dok su dijalozi, u stvari, ispovijesti stvarnih žrtava nasilja’ kaže redatelj predstave Oliver Jović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *