Prije 19 godina “Ničija zemlja” osvojila Oscara za najbolji strani film

Na 74. dodjeli Oscara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. u Kodak teatru (Hollywood, California) bosanskohercegovački film “Ničija zemlja” režisera Danisa Tanovića osvojio je Oscara za najbolji strani film.

Devetnaest godina kasnije, film “Quo Vadis, Aida?” režiserke Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara! Ušao je među pet filmova koji su u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Film ‘Ničija zemlja’ / (No Man’s Land) je bila u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina). Nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

U toku ratnih dešavanja 1993. na komadu ničije minirane zemlje susreću se dva Bosanca i Srbin. Dok jedan Bosanac i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje lične frustracije, treći vojnik leži na mini koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im pristiže UNPROFOR. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere …

Scenarij i režija: Danis Tanović;
Producent: Čedomir Kolar;
Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Katrin Cartlidge …

Ostavite komentar