Vijesti

Prije 16 godina izašao prvi ‘X-Men’

x-menPrije 16 godina, tačnije 12. jula 2000. god., izašo je prvi X-Men film.
Od tada je izašlo osam X-Men filmova, a deveti (X-Men: Apocalypse) treba da se pojavi u kinima širom svijeta tokom vikenda.

Do sada su o X-Menu snimljeni sljedeći filmovi: X-Men (2000), X2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009), X-Men: First Class (2011), The Wolverine (2013), X-Men: Days of Future Past (2014), Deadpool (2016) (U filmu se pojavljuju likovi iz X-Mena), X-Men: Apocalypse (2016).

x-men1X-Men (2000)

X-Men američki je akcijski film koji prikazuje fiktivnu grupu superheroja zvanih X-Men, a temelji se na istoimenim stripovima.
Filmska radnja okreće se oko mutanata, sljedećeg evolucijskog koraka u lancu čovječanstva, s posebnim moćima koje se počinju javljati tijekom puberteta. Mutanti su u filmu prikazani kao predmet bojazni i mržnje u svijetu ljudi.

Profesor Charles Xavier (mutant s velikim moćima telepatije) pod svoje okrilje uzima nadarene pojedince i uči ih nadziranju njihovih moći za dobrobit čovječanstva u Xavierovoj Akademiji za nadarenu mladež.

Režiser filma je Bryan Singer, a glavne uloge u filmu su tumačili: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry, Anna Paquin, i dr.

Film je širom svijeta zaradio 296 miliona dolara, dok je snimanje filma koštalo 75 miliona dolara.

x2X2 (2003)

Nakon što tokom turističkog razgledavanja Bijele kuće jedan mutant savlada stražu i pokuša atentat na američkog predsednika McKennu, profesor Charles Xavier shvati da neko ponovno želi izazvati razdor između ljudi i mutanata.

Režiser filma je Bryan Singer, a glavne uloge tumačili su: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Famke Janssen, Anna Paquin, James Marsden, Rebecca Romijn, Brian Cox, i dr.

Film je širom svijeta zaradio 407 miliona dolara, dok je budžet filma iznosio 110 milina dolara.

X-Men The Last StandX-Men: The Last Stand (2006)

Izumljen je lijek protiv genetskih mutacija koji stavlja junake pred tešku dvojbu: zadržati svoj neobični izgled koji ih otuđuje i izolira od ostatka svijeta ili se odreći svojih moći i ‘mutantskog’ identiteta. Vođa mutanata Charles Xavier koji zagovara toleranciju i nenasilje i Eric Lehnsherr/Magneto koji vjeruje u preživljavanje najsposobnijih, imaju suprotstavljena gledišta.

Pred timom mutanata koji predvodi Xavier je težak zadatak: Moraju se suprotstaviti zlim namjerama Magnetovog Bratstva, ali i spriječiti katastrofu koju bi mogla prouzročiti zlim silama zaposjednuta Jean Grey. Na pomolu je konačni rat…

Režiser filma je Brett Ratner, a glavne uloge u filmu su tumačili: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Famke Janssen, Anna Paquin, Kelsey Grammer, James Marsden …

Film je širom svijeta zaradio 459 miliona dolara, a budžet filma iznosio je 210 miliona dolara.

X-Men Origins WolverineX-Men Origins: Wolverine (2009)

Prethodeći događajima iz X-Men trilogije, film X-Men početak: Wolverine epska je priča o Wolverinovoj nasilnoj, ali i romantičnoj prošlosti, te njegovom složenom odnosu s Victorom Creedom i zloglasnim programom Oružja X.

Režiser filam je Gavin Hood, a glavne uloge u filmu tumače: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, Danny Huston, Will.i.am, Lynn Collins, Kevin Durand, Dominic Monaghan …

Film je širom svijeta zaradio 373 miliona dolara, dok je budžet filma iznosio 150 miliona dolara.

X-Men First ClassX-Men: First Class (2011)

Prije nego što su Charles Xavier i Erik Lensherr postali Professor X i Magneto, obojica su bili mladići koji su se upoznavali sa svojim moćima po prvi put. Prije nego su postali smrtni neprijatelji, bili su najbliži prijatelji, radeći zajedno s ostalim mutantima kako bi zaustavili najveću prijetnju s kojom se svijet ikada suočio. “X-Men: First Class” govori o tome kako su oni u isti trenutak spasili svijet i postali neprijatelji…

Režiser filma je Matthew Vaughn, a glavne uloge u filmu tumačili su: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Bill Milner, Kevin Bacon, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, i dr.

Film je širom svijeta zaradio 353 miliona dolara, a budžet filma iznosio je 160 miliona dolara.

The WolverineThe Wolverine (2013)

Kada Wolverine biva pozvan u Japan od strane svog starog poznanika, on biva uvučen u sukob koji ga tjera da se suoči sa vlastitim demonima…

Režiser filma je James Mangold, a glavne uloge u filmu tumačili su: Hugh Jackman, Will Yun Lee, Tao Okamoto, Hiroyuki Sanada, Svetlana Khodchenkova, Brian Tee, Hal Yamanouchi, Will Yun Lee, Famke Janssen, i dr.

Film je širom svijeta zaradio 414 miliona dolara, dok je budžet filma iznosio 120 miliona dolara.

Pročitajte više o filmovima: X-Men: Days of Future Past (2014), Deadpool (2016), X-Men: Apocalypse (2016).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)