Priča o psima iz Černobila: Autor serije izrezao scenu koja je bila previše mučna

Globalni fenomen u rekordnom roku postala je miniserija “Chernobyl” koja obiluje mučnim scenama, a autor serije Craig Mazin priznao je da su jednu scenu iz četvrte epizode izbrisali jer je bila previše nasilna i mučna i za njega, ali i ostatak filmske ekipe.

“Četvrta epizoda je veoma teška. Mnogima je bilo teško gledati scene likvidatora i pasa, a u stvarnosti je ta situacija bila mnogo nasilnija i mučnija”, rekao je Mazin za Entertainment Weekly.

S obzirom na to da je riječ o epizodi u kojoj su prikazane scene u kojima likvidatori ubijaju zaražene pse nije najjasnije o kojoj je sceni Mazin govorio, no svima je jasno da je riječ o nečem prestrašnom. O pomenutoj sceni pisala je i Svetlana Aleksijevič u knjizi “Glas iz Černobila”.

“Snimili smo je, ali jednostavno je to bilo previše. Bila je previše nasilna i uznemirujuća pa sam odlučio podvući crtu. Različiti ljudi imaju različita viđenja, ali nakon što je ta epizoda emitovana znao sam da nismo pogriješili”, rekao je Mazin.

SPCA, organizacija koja se bori za zaštitu životinja i koja danas pomaže psima lutalicama koji žive u blizini Černobila, potvrdila je tvrdnje Craiga Mazina navodeći kako su mnogi stanovnici ovog područja nakon evakuacije vjerovali da će se jednog dana ponovo sresti sa svojim ljubimcima koje su bili prisiljeni ostaviti.

“Neki psi su osjetili šta se događa i jurili su za svojim vlasnicima, ali su ih vojnici otjerali”, navodi organizacija SPCA koja danas pomaže psima i mačkama koji su preživjeli nuklearnu katastrofu u Černobilu i likvidatore.

U Zoni isključena Černobila danas živi oko 300 pasa lutalica. Uglavnom ne žive duže od četiri godine, a iz organizacije SPCA navode da su razlog njihovog kratkog životnog vijeka predatorske aktivnosti i hladne zime.