Priča o majci i kćerki zbog kojih Holivud više nikada neće biti isti

Prije tri godine, jedna od omiljenih glumica današnjice iznenada je umrla, a svega 24 sata kasnije svijet je tugovao zbog smrti njene majke, legende Holivuda.

Nedugo prije tragičnih smrti Debbie Reynolds i Carrie Fisher, majke i kćerke zbog kojih smo se smijali i plakali decenijama, snimljen je dokumenatarac pod nazivom Bright Lights.

U pitanju je zanimljivo ostvarenje koje je prikazalo odnos dviju legendardnih glumica u njenoj poslednjoj fazi, kada su bile izuzetno bliske i, štaviše, živjele kao prve komšinice u Los Angelesu.

Međutim, zvijezdi mjuzikla Debbie Reynolds i princezi Leji iz Zvezdanih ratova Carrie Fisher trebalo je mnogo vremena i borbe da izgrade takvu vezu. Štaviše, one čitavu jednu deceniju uopšte nisu komunicirale.

Za razliku od djece poznatih koja odrastaju daleko od kamera i pažnje svjetske javnosti, Carrie Fisher su mediji pratili od trenutka kada je došla na svijet. Debbie Reynolds i njen tadašnji suprug Eddie Fisher bili su takve zvijezde da je vijest o rođenju njihove kćerke dospjela na naslovnu stranu lista Los Angeles Times. Njoj, međutim, slava njenih roditelja nije uvek prijala. Naprotiv.

— Kad sam se rodila, mojoj majci su dali anestetik jer tada nije bilo epidurala. Zbog toga je bila bez svijesti. Moja majka je prelijepa žena — lijepa je i sada, u svojim sedamdesetim, tako da je sa 24 izgledala kao božićno jutro. Svi ljekari motali su se oko njene lijepe glave, govorili: Oh, pogledajte Debbie Reynolds kako spava, kako je lijepa. Moj otac, kada je vidio kako dolazim, pao u nesvijest. Zato su sve sestre trčale oko njega i govorile: Oh, pogledajte, to je Eddie Fisher, pjevač, na zemlji. Hajde da ga gledamo. Tako da je moj dolazak bio nezapažen. I od tog trenutka pokušavam to da nadoknadim — napisala je svojevremeno Keri.

Kako je jednom prilikom istakla, zbog toga koliko su njeni roditelji oduvijek bili posvećeni šou-biznisu, imala je osjećaj da je gledalac u njihovim životima.

Novi emotivni potres, nakon niza trenutaka kada se osjećala malom i nevažnom, dogodio se kada je njen otac ostavio Debbie zbog njene prijateljice Elizabeth Taylor. Carrie je godinama prezirala oca jer ih napustio, a nju su odgajali majka i brat Todd.

Iako joj u djetinjstvu nije bio jasan koncept slave i bila je zbunjena kada bi njena majka pjevala u kući umesto na pozornici, Carrie je već kao tinejdžerka odlučila da pođe njenim stopama. To što je potomak žive legende nije moglo da ne bude prednost u nekim situacijama, ali Fisherovoj nije uvijek bilo lahko.

Kada je snimala Zvjezdane ratove, njena majka je pozvala režisera Georgea Lucasa i vikala na njega jer nije njenoj kćerki obezbijedio sjedište u prvoj klasi za put u London. Mlada glumica otela je slušalicu iz režiserovih ruku i rekla:

— Majko, hoću da letim ekonomskom, hoćeš li više odj***ti?

Kćerka slavnog para nikad nije krila da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj, niti da se borila s bolestima zavisnosti. Njena majka, s druge strane, nije krila da je to uticalo na njihov odnos.

— Nekoliko puta sam pomislila da ću da izgubim Carrie — izjavila je Debbie Reynolds u Oprinoj emisiji 2011. — Najniža tačka u našem odnosu dogodila se kad sam saznala da je bolesna, odnosno da ima psihički problem koji će je pratiti zauvek. To je bilo… jako teško.

Ona je, štaviše, za sve javno krivila bivšeg supruga Eddie Fishera, ali i samu Keri.

— Tvoja upotreba narkotika te je učinila manično depresivnom, što je bolest, što ti je, nažalost, dao genetski faktor — što je tatin poklon za kćerku. Stavićemo to njemu na teret — ili ću makar ja — poručila je Rejnoldsova svojoj slavnoj kćerki.

Nakon niza konfliktnih situacija, putevi su im se razdvojili.

— Nisam željela da budem u njenoj blizini. Nisam željela da budem ćerka Debbie Reynolds. Željela sam sopstveni život… Nismo se slagale. Imale smo nevjerovatnu vezu, veću od života. To je jedna moćna osoba, ali ako želim da imam svoj identitet, moram da izgradim neki lik ni iz čega — rekla je Carrie Oprah Winfrey .

Uslijedila je decenija u kojoj majka i kćerka nisu razmenile ni riječ, što nije, dovelo do toga da se udalje. Naprotiv, kada je došlo do pomirenja, bile su iskrenije jedna prema drugoj, a njihov odnos bio je bolji nego ranije. Štaviše, one su sarađivale: Carrie je napisala scenario za televizijski film “Ove stare dame”, u kojem su njena majka Debbie Reynolds i bivša maćeha Elizabeth Taylor zaigrale zajedno, decenijama nakon što su lijepa Elizabeth i Eddie Fisher slomili Debbie srce.

Viđali smo ih zajedno na crvenom tepihu, zagrljene, nasmijane. Iskazivale su jedna drugoj poštovanje i divljenje. Sve je rezultovalo izjavom koja je sigurno mnogo značila Reynolds nakon što su njena slava i talenat bili teret njenoj kćerki cijelog života.

— Drago mi je što sam njena kćerka. Debbie Reynolds je sjajna. Jeste li je upoznali? — pitala je novinara New York Timesa.

Njihova zanimljiva veza bila je tema dokumentarnog filma Bright Lights, intimnog portreta dviju legendi Holivuda.

— Carrie je željela da snimi Bright Lights za Debbi, a Debbi je željela da ga snimi za Carrie. Da je ovo holivudski scenario, niko ne bi povjerovao. One su toliko volele jedna drugu, a njihov veza je bila neuništiva… Ove žene su bile više nego majka i kćerka, one su bile izraz izuzetne ljudskosti u svim njenim patnjama i trijumfima. Živele su hrabro. Otpjevale su svaku pesmu vrijednu pjevanja (često zajedno) — izjavila je Šila Nevins iz HBO-a za Variety 2016. godine.

Kako je Todd Fisher, Debbie sin i Carrie brat, izjavio, ovaj film je svojevrsno ljubavno pismo.

U istoj godini kada je snimljen, 27. decembra, Carrie Fisher nas je napustila.

Nekoliko dana nakon što je u avionu doživela srčani udar, glumica je preminula od apneje, prestanka disanja u snu, a toksikološki nalaz pokazao je da je njenim venama kolala velika količina lijekova. Dok je svijet plakao zbog odlaska princeze Leje, samo dan kasnije, američki mediji javili su da je umrla i Debbie Reynolds.

Navodno, glumica je doživjela šlog nakon vijesti o smrti kćerke, a njene poslednje riječi glasile su:
— Želim da budem s Carrie.