Preminuo reditelj filmova ‘Vrisak’ i ‘Strava u ulici Brijestova’

Wes-CravenWes Craven, reditelj „Strave u ulici Brijestova“ i „Vriska“, preminuo je ove nedjelje u dobi od 76 godina.

Slavni majstor horora borio se s rakom, piše Hollywood Reporter. Craven je bio jedan od najpoznatijih reditelja prošlih desetljeća, koji je filmove o stravičnim ubicama pretvorio u hitove na blagajnama, od kojih su oba spomenuta dobila brojne nastavke. Konkretno, „Vrisak“ je zaslužan za novu popularnost teen horor filmova, zahvaljujući scenariju koji je u isto vrijeme parodirao i veličao žanr.

Dugo prije nego što je „Vrisak“ postao jedan od najunosnijih naslova 1996. godine, Craven je svoj status zacementirao kao uticajni scenarist i reditelj u filmovima kao što su „Posljednja kuća nalijevo“, „Brda imaju oči“, „Swamp Thing“, „Ljudi ispod stepenica“. Iz žanra je iskoračio dramom „Music of the Heart“ 1999. godine, za koju je Meryl Streep dobila nominaciju za Oscara, i jednim od kratkih filmova unutar „Paris, je t’aime“ iz 2006. Potom se hororima vratio 2005. s „Red Eye“, 2010. s „My Soul To Take“ i dugoočekivanim četvrtim nastavkom „Vriska“ 2011. godine.

Prije smrti producirao je MTV-jevu seriju baziranu na „Vrisku“, koja će uskoro imati premijeru prve epizode.

Craven je rođen 1939. godine u Clevelandu, a odrastao u strogoj baptističkoj porodici. Diplomirao je filozofiju i pisanje na Univerzitetu Johns Hopkins. Kratko je predavao na fakultetu prije nego što je akademski svijet napustio za svijet filma u kojem se jako brzo ustoličio kao autor koji stvara stravične filmove s pitanjima o prirodi svakodnevice. Ipak, 2009. godine u intervjuu je kazao da je njegovo usmjeravanje u horore bilo „puka slučajnost“, kad su mu nakon što je snimio prvi film, „Posljednja kuća nalijevo“, prišli finansijeri koji su htjeli da snimi stravični „drive-in“ film.

source.ba