Preminuo Gene Wilder

Gene WilderAmerički glumac i komičar Gene Wilder, poznat po svojoj ulozi u filmu “Willy Wonka & the Chocolate Factory”, preminuo je u 83. godini života, prenosi BBC.

Glumac se pojavljivao i u drugim poznatim filmovima kao što su “Divlja sedla”, “Producenti” i “Mladi Frankenstein”.

Glumcu koji je dva puta bio nominiran za Oscara, 1989. godine je dijagnosticiran Non – Hočkin limfom, maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezenu, jetru i sistem za varenje.

Gene Wilder, rođen je 1933. godine u Milwaukeeu kao sin židovskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine na Univerzitetu u Iowi, gdje je bio u bratstvu Alfa Epsilon Pi.

Nakon toga je radio u pozorištu Old Vic u Velikoj Britaniji. Vrativši se u SAD, bio je u vojsci od 1956. do 1958. godine.

Glumi još od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya, a kasnije je i došao u Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave “Majka Hrabrost i njena djeca” gdje je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi sa rediteljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova.

Na filmu kao takvom glumi od 1967. godine kada je debitirao u filmu “Bonnie i Clyde”. Najpoznatiji je kao Willy Wonka u filmu “Willy Wonka i tvornica čokolade”. Suradnja s Melom dovela ga je da glumi u filmovima “Divlja sedla”, “Producenti” i “Mladi Frankenstein”.

https://www.youtube.com/watch?v=cFvrvtH0psI