Preminuo Arsen Dedić

arsen-dedicPoznati hrvatski kantautor Arsen Dedić preminuo je jučer u 78. godini života.

Već više od dvije sedmice bio je hospitaliziran u KBC-u Zagreb, a njegovo zdravstveno stanje bilo je kritično posljednja 24 sata.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine. Bio je kompozitor, književnik, prevoditelj, pjesnik, kantautor.
Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala. Napisao je, komponovao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne fanove.

Važi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga i Jacquesa Brela…

Veliki dio njegova opusa čini primijenjena muzika za televiziju, film i pozorište. Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca…

Hrvatski pjevač Massimo postavio je na svoj Facebook profil pjesmu koju je otpjevao u duetu sa Dedićem uz poruku “Tuga pregolema. Umro je Maestro”. Na sličan način pozdravio se i Zdravko Čolić – uz pjesmu “Zagrli me” koju je izveo s Arsenom.

“Pamtim ga kao velikana, legendu, jednog od najvećih pjesnika ovih prostora, čovjeka koji je volio svoju najdražu Gabi…”, napisala je Nina Badrić.

“Nejverovatno je da umre tako živ čovjek. Mora da se i smrt tome iznenadila. Nikada još u Hrvatskoj nije umro neko ko je bio toliko živ. Previše je to za jedan grob. Jedan pjesnik, i jedan muzičar, i jedan trubadur, i još jedan pomalo slikar”, rekao je bosanskohercegovački književnik Miljenko Jergović.

“Otišla je duša koja je moje srce uvijek punila velikom nježnošću”, kazala je Tereza Kesovija.