Preminula francuska glumica Emmanuelle Riva

Francuska glumica Emmanuelle Riva preminula je u 89. godini života, prenosi Yahoo.
Njena karijera trajala je nevjerovatnih sedam decenija, a sa glumom je počela 1957. godine, a samo dvije godine kasnije glumila je u kultnom filmu Alain-a Resnais-a ‘Hiroshima Mon Amour’.

Proteklih više od pola stoljeća glumila je u brojnim filmovima i televizijskim programima, a značajnije su joj uloge u filmovima ‘Three Colours: Blue’  i ‘Leon Morin, Priest’.

2012. godine pojavila se u filmu ‘Amour’, kojeg je režirao Michael Haneke, i Riva je za ulogu u tom filmu dobila prvu i jedinu nominaciju za Oscara u svojoj karijeri. Osvojila je BAFTA nagradu za ulogu u istom filmu.
Film ‘Amour’ govori o ženi koja pati od agresivnog oblika demencije.

Iako nikada nije osvoila Oscara Riva je osvajala druge nagrade, tako je 1962. godine proglašena najboljom glumicom na Venecijanskom Film Festivalu, za ulogu u filmu ‘Therese Desqueyroux’.

Iako je bila u svojim osamdesetim, Riva je nastavljala da oduđševljava publiku sa svojom predanošću filmskoj industriji, a njena uloga u filmu ‘Amour’ proglašena je njenom najboljom ulogom u cijeloj karijeri.

Od 2012. godine glumila je u još šest filmova, uključujući i filmove ‘Marie and the Misfits’, ‘Lost in Paris’, ‘Les Vacanes’, i film ‘Alma’ koji treba u 2017. godini da počne da se prikazuje u kinima.