Vijesti

Premijera filma ‘Sava’ na Sarajevo Film Festivalu

Bosanska premijera dugometražnog dokumentarnog film “Sava”, čiju režiju i produkciju potpisuje Matthew Somerville (UK) bit će upriličena 17. augusta u Cineplexxu u okviru Sarajevo Film Festivala 2021.

Mira Furlan, glumica poznata još u bivšoj Jugoslaviji, kao i u inostranstvu, posudila je svoj glas filmskoj priči, a ujedno je i autor teksta zajedno sa Danom McCrumom i Matthewom Somervilleom.

Muzičku temu za film napisao je Robin Schlochtermeier.

“Sava” je dokumentarni film u kojem Mira Furlan glasom vodi kroz bivšu Jugoslaviju upoznajući s ljudima koji dijele iste uspomene, snove i vizije. Film traje 75 minuta i sniman je u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ovo je prvi dugometražni film Somerwillea koji je diplomirao dokumentarnu fotografiju na Univerzitetu Falmouth u Londonu. Njegova fascinacija bivšom Jugoslavijom i ljudima koji žive uz Savu počela je u vrijeme njegove prve posjete festivalu EXIT u Novom Sadu.

Posvetio je puno vremena proučavanju istorije regiona, socijalnih i političkih okolnosti, da bi se 2013. zaputio iz Londona u Beograd putujući svojim autom kroz sela i gradove duž rijeke Save.

Htio sam pokazati kako je priroda postojanija nego ijedna nacija, tu je, tu će i ostati i rijeke će teći i kad nas više ne bude. Rijeke povezuju ljude više nego ijedna zastava, kulturni običaji ili etnička pripadnost. Ovim filmom želim pokazati kako rijeka Sava, najduža rijeka u bivšoj Jugoslaviji, još uvijek povezuje ljude uprkos novim granicama – kazao je Somerville, saopćeno je iz SFF-a.