Vijesti

Premijera filma “Najsretniji čovjek na svijetu” u četvrtak u Sarajevu

Premijera novog domaćeg filma, “Najsretniji čovjek na svijetu”, bit će održana u Sarajevu u četvrtak, 9. marta.

Premijere će biti održane: u CineStaru u Sarajevu u 19 sati, a u 20 sati u Cineplexxu Sarajevo. Svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 19 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.

Publiku će na premijeri u kinima CineStar i Cineplexx pozdraviti rediteljica filma Teona Strugar Mitevska, koja s Elmom Tataragić potpisuje i scenarij i dio glumačke ekipe. Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Po riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

Scenaristica Elma Tataragić i redateljica Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju  dugogodišnju saradnju, nakon filmova “Kada dan nije imao ime”, prikazan u programu Panorama festivala u Berlinu 2017. i “Bog postoji, zove se Petrunija”, Takmičarski program, Berlinale 2019.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Film će od četvrtka biti u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)