Premijera filma ‘Jeepers Creepers 3’ otkazana zbog straha od protesta

Planirana premijera nastavka horor filma, ‘Jeepers Creepers 3’, otkazana je zbog straha od protesta koje bi mogla izazvati mračna prošlost režisera Victora Salve.

Premijera se trebala održati 13. septembra u Los Angelesu, i ulaznice su već rasprodate.
Ipak, ove sedmice kina su objavila da se to neće desiti.

Razlog je to što je Salva osuđivani dječiji seksualni prijestupnik. Naime, tokom snimanja svog prvog filma ‘Clownhouse’ 1988. godine, Salva je više puta zlostavljao 12-godišnjeg glumca Nathan Forrest Winters-a, a čak je i snimao jedno od zlostavljanja.

Nakon što se izjasnio krivim za optužbe za razvratno ponašanje, oralni seks sa maloljetnikom, te nabavku dječije pornografije, Salva je osuđen na tri godine zatvora. Odležao je 15 mjeseci od svoje ukupne izrečene kazne, i 1992. godine pušten je na uslovnu slobodu te se ubrzo ponovo vratio režiranju. Njegovi naredni filmovi bili su “Powder” iz 1995. godine i prva dva filma “Jeepers Creepers” iz 2001. i 2003. godine.

Povećana javna svijest o prethodnim zločinima režisera, koju je potpomoglo Nathan Forrest Winters-ovo govorenje o tome, značili su kontraverzu za film “Jeepers Creepers 3”, a uz to i mnogi fanovi horor filmova tražili su da se bojkotuje film.

U izveštaju Horror Freak News-a tvrde da su Kineska kina TCL “stupili u kontakt sa pojedincima koji su obećali ne samo da će protestvovati za vrijeme premijere, već će to raditi i svaki naredni dan.”

Oni koji su kupili karte za premijeru “Jeepers Creepers 3” dobili su e-mail u kojem su informisani da je premijera filma otkazana “zbog događaja izvan naše kontrole”, uz izvinjenje zbog bilo kakvih neugodnosti i ponudu besplatnih ulaznica u kino.

‘Jeepers Creepers 3’ trebao bi se širom Amerike pojaviti u kinima 26. septembra, a ostaje da vidimo hoće li se šta promijeniti do tada.