Home / Biografije / Predrag Ejdus – Biografija

Predrag Ejdus – Biografija

Srpski glumac i profesor glume, rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu, gdje je i umro 28. septembra 2018. godine. Otac mu je bio Jevrej, a majka Srpkinja, završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968., a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom – Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mjesto upravnika Narodnog pozorišta.

Prije toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993., a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti “Braća Karić”. Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na Akademiji umetnosti za predmet Gluma.

Bio je predsednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije od 1985. do 1989. godine. U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije – u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj – odigrao je 150 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog… Igra u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu…

Privatni život
U braku je sa Milicom Ejdus, arhitektom i scenografom. Imaju kćer Vanju, koja je glumica, i sina Filipa koji je profesor na fakultetu Političkih nauka.

Filmovi u kojima je glumio
1971. Haleluja
1971. Don Kihot i Sančo Pansa
1972. Poraz
1973. Vreme Sutjeske
1974. Slobodan prevod Mizantropa
1974. Polenov prah
1975. Andra i Ljubica
1976. Idi tamo gde te ne poznaju
1976. Četiri dana do smrti
1977. Mizantrop
1978. Pogled u noć
1980. Mama
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1980. Kao Beograd ceo
1981. Piknik u Topoli
1981. Visoki napon
1982. Krojači džinsa
1982. Podvizi
1983. Pevanja na viru
1984. Poslednja avantura
1985. Slučaj Laze Kostića
1986. Od zlata jabuka
1986. Bal na vodi
1986. Priče sa kraja hodnika
1986. Šovinistička farsa
1986. Štrajk u tkaonici ćilima
1987. Pogrešna procena
1987. Poslednja priča
1988. Kako zasmejati gospodara
1989. Poslednji krug u Monci
1989. Hajde da se volimo 2
1990. Seks – partijski neprijatelj br. 1
1990. Hajde da se volimo 3
1991. Kontrabas
1991. Holivud ili propast
1991. Mala – Direktor
1992. Šovinistička farsa 2
1992. Uvod u drugi život
1992. Jevreji dolaze
1992. Tango argentino
1993. Pun mesec nad Beogradom
1993. Kockar
1994. Vukovar, jedna priča
1995. Paket aranžman
1995. Tamna je noć
1995. Someone Else’s America
1995. Ubistvo s predumišljajem
1996. Potera za blagom
1996. Šovinistička farsa 3
1998. Ne miriše više cveće
1999. Proputovanje
2000. Vidimo se u Den Hagu
2001. Rondo
2002. Suze Denisa Tita
2002. Glad
2002. Zona Zamfirova
2004. Pljačka Trećeg rajha
2004. Pad u raj
2004. Jesen stiže, dunjo moja
2005. Forma formalina
2005. Ivkova slava
2007. Dva
2007. S. O. S. – Spasite naše duše
2010. Šišanje
2012. Šešir
2012. Ustanička ulica
2012. Kad svane dan
2013. Na putu za Montevideo
2013. Lud, zbunjen, normalan
2013. Stočar
2014. Talog
2015. If the Sheep Were Pink
2015. Nađa
2015. Brat Dejan
2015. Newcomer
2015. The Operative
2016. Santa Maria della Salute
2017. Izgrednici
2018. Šifra Despot
2018. Žigosani u reketu

Serije u kojima je glumio
1973. Filip na konju
1973. Naše priredbe
1976. Morava 76
1976. Muzika pozornice
1978. Povratak otpisanih
1979. Slom
1981. Nepokoreni grad
1981. Svetozar Marković
1981. Sedam sekretara SKOJ-a
1982. Priče preko pune linije
1985. Brisani prostor
1987. Vuk Karadžić
1989. Drugarica ministarka
1990. Zaboravljeni
1995. Otvorena vrata
1996. Kontraš
1997. Kanal mimo
2002. Lisice
2003. Kazneni prostor
2006. Drugo stanje
2007. Ono naše što nekad bejaše
2007. Pozorište u kući
2009. Poslednja audijencija
2012. Nepobedivo srce
2012. Lud, zbunjen, normalan
2013. Šešir profesora Koste Vujića
2015. Urgentni centar
1993 – 1995. Teatar u Srba
2005 – 2006. Stižu dolari 2
2007-2008. Ulica lipa
2007 – 2012. Bela lađa
2010 – 2011. Miris kiše na Balkanu

TV filmografija
1972. Mileva Ajnštajn
1974. Provod
1974. Crna lista
1979. Prva Srpska železnica
1985. Učini to svojski
1986. Vrenje
1987. Dom Bergmanovih
1989. Krivda
1990. Pokojnik
1991. Smrt gospođe ministarke
1992. Devojka s lampom
1995. Simpatija i antipatija
1996. Joj, Karmela
1997. Ljubav, ženidba i udadba
1998. Nikoljdan
1901. godine
2001. Lola
2003. Život je marš
2003. U poseti kod gospodina Grina
2004. Skela
2004. Te quiero, Radiša
2005. Lele, bato
2008. Kraljevina Srbija

Nagrade koje je dobio
1973. Nagrada za debitantsku ulogu – Niš
1981. MESS – Zlatni lovorov vijenac – Sarajevo
1989. MESS – Zlatni lovorov vijenac – Sarajevo
1988. “Zlatni ćuran” – Jagodina
1991. “Zlatna kolajna” – Zemun
1991. Sterijina nagrada – Novi sad
1993. Sterijina nagrada – Novi sad
1993. Oktobraska nagrada Beograda
1993. Statuetea “Ljubiša Jovanović” – Šabac
2004. Dobitnik statuete Joakim Vujić – Kragujevac
2006. Gran Prix
2008. Dobričin prsten