Poznata luksuzna grupa Kering investira Festival u Cannesu

women-in-motion-cannes“Kering” upravo pojačava svoje spone sa sedmom umjetnosti. Prošlog decembra ova galska luksuzna grupa je potpisala petogodišnji ugovor o partnerstvu sa Festivalom Međunarodnog Filma u Cannesu, pa je omogučila svim svojim markama osim draguljarskih, partnerstvo sa najvećom i najpoznatijom manifestacijom svjetskog filma.

U sklopu ugovora, grupa je odlučila učestvovati u refleksijama sedme umjetnosti pomoću ženske prizme. Danas ideja dobiva oblik sa lansiranjem “Women in Motion”, programom “upučenim povećati učešće žena u planetarnom filmu, preko serije posebnih konferencija i skupova kao i dva nova priznanja”!
Inicijativa će započeti za vrijeme 68. izdanja čuvenog festivala koji će se održati od 13. do 24. maja 2015. god. Za vrijeme smotre “Kering” će organizovati jutarnje mini konferencije: “Talks Women in Motion” koje će se upriličiti uz prisustvo značajnih ličnosti, muskaraca i žena, koji će biti počasni uzvanici, pa će dijeliti njihove stavove o učešću i prisutnosti žena u filmskoj umjetnosti.
Thierry Frémaux glavni delegat festivala biće među uzvanicima prve konferencije, čiji će program biti poznat sredinom mjeseca.

Odbrana ženskih prava

Od iduće godine, džin luksuza će obezbijediti dvije nagrade “Women in Motion”. Prvu će dobiti žene čije je učešće u sedmoj umjetnosti vrijedno i značajno, odnosno osobe koje promoviraju ljepši spol na filmu. Drugo priznanje će se dodjeljivati mladim, nadarenim i perspektivnim cineastkinjama.
Već od ove godine će se dodjeljivati počasno, posebno priznaje koje će se uručiti 17. maja, filmskom djelatniku koji je učestvovao u vrijednovanju ženske figure na filmu.
“Odbrana prava i ženskog dostojansta u svijetu je među glavnim djelatnostima grupe Kering već mnoštvo godina, zahvaljujući Fondaciji Kering koja se bori protiv nasilja nad ženama”, piše u zadnjem izvještaju grupe koja već desetljeće štiti žene.
“Kering” njegove marke podržavaju i brojne svjetske festivale: Tribecu u New Yorku i venecijansku Mostru, sa velikim brojem priznanja koja favoriziraju cineaste.

Džana Mujadžić