Poznat žiri 68 Festivala u Cannesu

caness-ziriDevet glasova pažljivo odabranog žirija

Braća Joel i Ethan Coen poznati reditelji-predsjednici ovogodišnjeg 68 izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, okružiće se poznatim aktivistima sedme umjetnosti, sa kojima će odabrati čuveni “palmares” i dobitnika Zlatne Palme dugometražnih igranih ostvarenja, na svečanosti zatvaranja najpoznatije manifestacije svjetskog filma, koja će se upriličiti 24 maja.
Čuveni i prestižni žiri čine četiri žene i pet muškaraca: najprije poznata španska glumica Rossy de Palma, autentična predstavnica Almodovarovog djela i rediteljeva muza. Međunarodnu karijeru je ostvarila zahvaljujući učešću u ostvarenjima Roberta Altmana, Mike Figgisa, Patricea Leconte ili Mehdi Charefa.
Galska zvijezda Sophie Marceau, više je poznata po ljubavima sa Zulawskim kojemu je rodila sina Vincenta ili Cristopherom Lambertom, nego po ulogama ostvarenim u oko četrdesetak filmova. Bila je negativna James Bond girl, u nastavku sage pod nazivom “Nebo nije dovoljno” 1995 godine, i u filmu Mela Gibsona “Braveheart”. Realizirala je film “U ime ljubavi” 2002 godine i ostvarenje pod nazivom “Nestala iz Deauvillea” 2007.
Sienna Miller je britanska filmska i teatarska umjetnica. Izašla je iz anonimnosti 2004 godine zahvaljujući filmu “Layer Cake” koji je realizirao Matthew Vaugham. Na Broadwayu je interpretirala značajan lik u čuvenom “Cabaretu” koji je na scenu postavio, ne manje slavan reditelj Sam Mendes. Bila je u Cannesu i prošle godine, u umjetničkoj ekipi djela “Foxcatcher” koji je realizirao Bennett Miller. Činila je dio castinga kontroverznog ostvarenja Clinta Eastwooda “American Sniper”. Upravo je završila snimanje “High Rise” pod rediteljskom palicom Bena Wheatleya.
Rokia Traoré je poznata malijska muzičarka i pjevačica. Njezin album iz 1998. godine nazvan “Mouneissa” hvaljen je na cijeloj planeti. Dvije godine kasnije izdala je CD “Wanita” a 2003 “Bownboi”. Slijedi album “Tchantcha” 2008 pa “Beautiful Africa” 2013 godine. Rokia Traoré svira nekoliko instrumenata i umnožava umjetničke saradnje širom svijeta.

Umjetnici svjetskog glasa

U kanskom žiriju je i poznati meksikanski reditelj, scenarist, glumac i producent, Guillermo del Torro. Njegov izbor je obradovao ženski dio filmske publike. Najprije šminker pa specijalist efekata, poznat je iz ostvarenja “Mimic”, “Blade II” ili “Hellboy”. Guillermo del Torro je predstavio “Cronos”, svoju prvu fikciju , u programu “Paralelne selekcije” u Cannesu a njegov film “Panov labirint”, bio je u zvaničnom programu dugometražnih, igranih ostvarenja 2006 godine.
Xavier Dolan je kanadski reditelj, glumac, scenarist i producent. Nakon prvog filma “Ubio sam majku”, ostvarenog sa 20 ljeta snimio je “Zamišljene ljubavi”, pa “Laurence Anyways”, predstavljene u Cannesu u programu “Izvještan pogled”. Realizirao je i djelo “Tom na farmi” projicirano na venecijanskoj Mostri, gdje mu je dodiljeno priznanje FIPRESCI. Za zadnji film “Mommy” dobio je nagradu žirija, prošlogodišnjeg Festivala u Cannesu, i najveće galsko, filmsko priznanje “César”. Nadareni cineast već snima novi film kojeg je naslovio “The Death and Life of John F. Donovan”.
Američki umjetnik Jake Gyllenhaal je započeo karijeru sa 11 godina. Postaje poznat široj publici ostvarenjem “Donnie Darko”, u režiji Richarda Kellyja. Oznaćen kao sigurna vrijednost Hollywooda, snimio je “Jarhead” Sama Mendesa, “Tajnu Brokebach planina” Anga Leea, nagrađenog “Zlatnim lavom” u Veneciji. Igrao je i u “Zodiacu” cineaste Davida Finchera, koji je bio u zvaničnom programu fikcija u Cannesu 2007. godine. Nedavno je završio tri policijska djela u režiji Denisa Villenemea i Dana Silroya.

Džana Mujadžić