Poznat žiri 67. Berlinalea

Manje od nedjelju dana prije početka 67. Filskog Festivala u Berlinu, objavljen je sastav kompletnog žirija koji presjedava nizozemski reditelj Paul Verhoeven, rođen 1938. godine. Festival će u četvrtak 9. februara otvoriti francuski film “Django”, Etiennea Comara.

Ostali članovi prestižnog žirija koji će dodijeliti Zlatnog i Srebrenog medvjeda su :
– Dora Bouchoucha Fourati, tuniska producentica sa talijanskom adresom.
– Dugogodišnja predsjednica Festivala u Carthageni, u Berlinu je poznata po djelu “Hedi, vjetar slobode” Mohameda Ben Attie, koji je postigao veliki uspjeh”.
– Američka glumica Maggie Gyllenhaal, poznata iz ostvarenja Johna Watersa, Richarda Kelly, Stevena Shainberga, što je sarađivala i sa Mike Nevehlom, Gregoryjem Jacobom, Oliverom Stone, Christopherom Nolanom, Samom Mendosa, dobila je zadnji “Golden Globe” za mini seriju “Časne žene” 2015. godine. Umjetnica je starija sestra Jakea Gyllenhaala, člana žirija Berlinalea 2012. Glumac je bio i u glavnom žiriju Festivala u Canesu, dva proljeća kasnije.
– Njemačka glumica Julia Jentsch je također u ovogodišnjem, glavnom žiriju. Nagrađena Srebrenim medvjedom 2005. zahvaljujući ostvarenju “Sophe Sclall-zadnji dani”, Marca Rothemunda.
– Islandski umjetnik što živi u Berlinu više od dva desetljeća, upotpunjava društvo. Olafur Eliasson, je slavan po instalacijama “The Water Project” u Tate Modernu i “The New York Waterfals” 2008. godine.
– Meksički glumac i producent Diego Luna glumio je u Edwardsovom filmu “Rogue One Star War Athology”. Viđen je i u ostvarenju “Open Range”; Kevina Kostnera,”Dirty Dancingu2″ Guya Ferlquda, Spielbergovom “The Terminalu” ili “Sharvery Milk”, Gusa Van Santa.
– Kineski reditelj Wang Quai’an dobitnik je Zlatnog medvjeda, 2007. godine, za scenario filma”Vjenćanje Tuye”.

Džana Mujadžić