Povećan broj žena u glavnim ulogama tokom 2018. godine u hollywoodskim filmovima

Hollywood je poradio na svojoj raznolikosti kada je riječ o povećanju broja ženskih likova i ljudi koji dolaze iz nedovoljno zastupljenih društvenih grupa u svojim najuspješnijim filmovima, pokazalo je istraživanje.

Inicijativa za inkluziju Annenberg analizirala je 100 najtraženijih filmova objavljenih u SAD-u 2018. godine i utvrdila je da je čak 40 filmova imalo ženu u glavnoj ulozi ili jednoj od glavnih uloga u poređenju s 32 u 2017. godini. Trenutni broj je najveći otkako je počelo provođenje studije 2007. godine.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da se raznolikost u tom području također poboljšava, tj. od 40 filmova njih 11 je u glavnoj ulozi imalo likove za koje je rečeno da dolaze iz “nedovoljno zastupljenih rasnih/etničkih grupa”. Zanimljivo je istaći da je u ovoj grupi bilo četvero ili petero glumaca tokom 2017. godine.

Šira slika o različitosti u Hollywoodu je također pokazala porast, tj. tokom prošle godine u 28 filmova igrali su likovi koji dolaze iz “nedovoljno zastupljenih grupa” u odnosu na 21 u 2017. godini. To je dramatičan porast u poređenju s prvim ukupnim rezultatom studije iz 2007. godine kada ih je bilo prijavljeno 13, a u 2011. godini ih je bilo najmanje – samo devet.

Dr. Stacy L Smith, direktorica Inicijative za inkluziju Annenberg, izjavila je u saopćenju da su članovi filmske industrije tokom 2018. godine konačno poduzeli mjere kako bi stvorili sadržaj koji bolje odražava svijet u kojem živimo.

U studiji su posebno istaknuti filmovi “Black Panther” i “Crazy Rich Asians”, javlja Guardian.