Posebne financije za filmove iz južnoistočne Europe

“Otac”, novi projekt Srđana Golubovića kao i “Zvuk” što će biti drugi dugometražni film Ines Tanović, dobili su materijalne podrške hrvatskih Fondova kao i onih iz BiH, rezerviranih za sedmu umjetnost.

Golubovićeva koprodukcija za koju sredstva u većini obezbjedjuje “Baš Čelik”, dobila je 100.000 eura od HAVC-a, jer je “Propeler Film” nacionalni koproducent. Projekt je nedavno dobio i 20.000 eura od Fonda BiH odnosno SCCA/Pro.ba i napokon svotu od 240.000 od srpskog Centra za film, zatim 150.000 od njemačke kompanije Mitteldeutsche Medienförderung i napokon 30.000 eura od Programa Media, Creative Europe.
Tako Srđan Golubović započinje snimanje u septembru slijedeće godine i uz pomoć francuskog partnera ASAP Films kao i slovenskog “Vertigo”, sudeći po obavještenjima producentice Jelene Mitrović.

Rediteljevo prethodno ostvarenje “Krugovi”, predstavljeno je na predpremijeri Sundancea 2013. godine, osvojivši Specijalnu nagradu žirija. Predstavljen je i na Berlinaleu a na SFF-u je dobio Nagradu publike.

“Zvuk”, drugi cjelovečernji film Ines Tanović dobio je 114.000 eura od bosanskog Fonda za film, a već posjeduje 30.000, koje mu je dodijelio Program Media. Prošle godine projekt je dobio i 10.000 eura od Macedonian Film Agency kao i besplatne usluge postprodukcije od Synchro Filma Vienna, u vrijednosti od 2.500 eura. EAVE je producentu Alemu Babiću za “Svakidašnju priču” odobrio posebnu stipendiju.

Prvo dugometražno ostvarenje Ines Tanović je predstavljeno najprije u Sarajevu i potom na oko tridesetak poznatih festivala. Uliks Fehmiu je proglašen najboljim glumcem u Vilniusu.
Ostali dobitnici bosanskog filmskog Fonda su ostvarenja “9034”, Danisa Tanovića kome je dodijeljeno 102.000 eura, “Srebrenica” Jasmile Zbanic što je dobila svotu od 232.000 eura, pa cineast Jure Pavlović, čiji je film “Picnic” napisan sa Džejnom Avdić, nagrađen Priznanjem europskog filma, kao najuspješnije kratkometražno ostvarenje 2015. godine.

Džana Mujadžić