Porijeklom Sarajka snima film “Kings”, sa Daniel Craig-om i Halle Berry

Fikcija o stvarnim nemirima

Francusko-turska rediteljica Deniz Gamze Ergüven, čija je baka po majci Sarajka iz obitelji Nezirović, upravo snima u Los Angelesu svoj drugi dugometražni, igrani film pod nazivom “Kings”.

Glavne uloge tumače Daniel Craig i Halle Berry, a sadržaj je posvećen jednoj obitelji iz Grada anđela i događajima koji su prethodili poznate nemire iz travnja 1992. godine, nakon suđenja ubojicama Rodneya Kingsa.

Manifestacije su odnijele pedeset života u okršajima koji su bili reakcija na oslobađanje četiri policajca što su nasmrt pretukli muškarca jer je prešao dozvoljenu brzinu. Ni jasan video snimak ubojstva nije bio dovoljan sudijama pa su proglasili policijace nevinim, radi nedostatka dokaza.

Deniz Gamze Ergüven, 38-godišnja rediteljica iz Ankare i kćerka diplomate. Školovala se u Johannesburgu gdje je položila masters iz antropologije pa vratila u u Pariz jer je završila osnovno i srednje obrazovanje u Gradu svjetlosti ali i čuvenu filmsku skolu FEMIS.
Već sedam godina redovito odlazi u Kaliforniju i anketira po siromašnim četvrtima Los Angelesa.
U umjetničku ekipu je uvrstila i tražene glumce: Kaalana Walkera, Lamara Johnssona i Rachel Hilson.

“Kings” producira Francuz Charles Gillibert što je finasirao i njezin nagrađivani film “Mustang“, prošlogodišnji galski kandidat za “Oscara”, među pet odabranih ostvarenja na stranom jeziku. Film bio i među pomno probranim kandidatima za “Golden Globes”. “Mustang je osvojio i dva “Césara”, najveća priznanja galskog filma. Samo u Francuskoj ga je vidjelo oko 600.000 gledatelja.

U novoj fikciji, nadarene rediteljice, Daniel Craig interpretira Olliea, usamljenika što živi u South Centralu, četvrti sa večinskim afro-američkim stanovništvom. Ludo zaljubljen u Hale Berry koja tumači majku višečlane obitelji i svesrdno pomaže maloljetnicima, čestim žrtvama racisma.

Ostvarenje je među rijetkim filmovima koji analiziraju veoma komplikovane odnose predstavnika vlasti i žitelja siromašnih četvrti, svjetske prijestolnice sedme umjetnosti.

Džana Mujadžić