Poljska odbila da uhapsi Romana Polanskog

Poljska je odbila zahtjev SAD da uhapsi američkog režisera Romana Polanskog zbog silovanja djevojčice u SAD, jer je to djelo u Poljskoj zastarilo. Tužilaštvo u Krakovu pustilo je jučer Polanskog poslije slaslušanja, uz obavezu da dođe ako bude potrebno.

“Nakon saslušanja tužilac je konstatirao da nije neophodno da ga uhapsi da sačeka eventualni zahtjev za izručenje u SAD” – saopštio je portparol Glavnog tužilaštva Poljske Mateuš Martinjuk.

SAD ne odustaju od krivičnog gonjenja slavnog režisera zbog silovanja 13-godišnje djevojčice prije 36 godina u Holivudu.

Polanski je pobjegao od suđenja i živi u Francuskoj, a sa žrtvom se nagodio da povuče tužbu.

Na iznuđeni seks režisera s devojčicom, američki i poljski zakoni gledaju kao na zločin pedofilnog silovanja koji se goni po službenoj dužnosti. Ali u Poljskoj je još 2010. godine objavljeno pravno tumačenje da je režiser u domovini siguran od izručenja, zato što je njegovo krivično djelo već zastarjelo po poljskom propisu.

Tako Poljska neće da ga izruči, mada po tom tumačenju SAD imaju pravo da traže njegovo hapšenje dok se ne okonča procedura izručenja i dok ono bude odbijeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *