Polish Film Institute podržao projekte Bresana i Omerze

Osam odabranih ostvarenja

Komisija eksperta novih specijalnih, manjinskih fondova, upravo je objavila prve odluke ovogodišnjeg žirija što je odabrao osam filmova koje će pomoći Polish Istitute/PISF/.
Analizirano je i prostudirano 20 ostvarenja pa će se podijeliti svota od 915.116 eura, rediteljima osam selekcioniranih produkcija. Najprije će sredstva dobiti skoro 84-godišnji Roman Polanski za film “Prema istinitoj priči” /D’après une histoire vraie/ kojemu je dodijeljeno 279.000 eura. Psihološki thriller interpretiraju Eva Green i rediteljeva treća supruga Emmanuelle Seigner, koje tumače dvije veoma različite žene uvjetovane jedna na drugu čiji su uzajamni odnosi složeni. Jedna nastoji kontrolirati drugu. Producent je poljski Monolith Films i galska kuća MY Productions.


Jednaku potporu ali znatno manji novčani ulog je dobio i “Mister Pichchon’s Last Journey” danskog cineasta Sorena Kragha-Jacobsona, o zadnjim danima Frédérica Chopina. Među odabranim rediteljima je i Latvijac Edmounds Jansons, međunarodno poznat po uspješnim kratkometražnim ostvarenjima “Međunarodni dan očeva” ili “Choir Tour”, što priprema cjelovečernji film “Jacob, Mimmi i psi koji govore”.
Slovenac Olmo Omerzu je pomognut zahvaljujući originalnom projektu “Jackdaws na putu” koji je treći dugometražni film ovog cineasta, nastanjenog u Pragu. Nadahnuto slijedi dva 12-godišnjaka Mara i Hedusa, što u ukradenom kamionu spoznaju što je sloboda i nezavisnost.
Slijedi Ruminski cineast Florin Serban s ostvarenjem “Balcanic 1: pas” pa hrvatski cineast Vinko Bresan za komediju “Država”, okarakteriziranu kao film originalnih ličnosti, nadealističkog ugođaja i sveopće neočekivanosti.
Zatim Britanac poljskog porijekla Rafael Kapelinski, sa “Poljupcima leptira” i napokon Francuskinja Sophie Delvalée, materijalno pomognuta zbog dokumentarnog ostvarenja “Rediteljska fotelja”.

Džana Mujadžić