Filmski festivaliVijesti

Polanski pokazao film “Prema istinitoj priči”


Roman o Polanskom se nastavlja

Najnoviji film ide utabanim stazama strijepnje, uzbuđenja, zatvorenih prostora ali i asfikcije, pa zabrinutosti. Adaptacija romana Delphine de Vignan, dobitnice poznatih nagrada “Renandot” i “Concourt gimnazijalaca”, opisuje postojanje uspješne spisateljice što je izgubila nadahnutost i želju za pisanjem. Upoznaje ljubiteljicu svojih književnih ostvarenja, što postaje toksična i invazirajuća.

Polanski ne upotrebljava smisao za policijsku intrigu poznate književnice, nego nastoji razdvojiti na dijelove, poseban duh odnosa dvije žene. Kada Elle koju tumači Eva Green, dolazi prvi put kod Delphine, u interpretaciji Emmanuelle Seigner, rediteljeve supruge i majke njihova dva naslijednika Morgane i Elvisa, već smo u stvarnosti, koja ne dozvoljava razumjeti nastavak što je istinski udarac autentičnosti.

Pitanje je može li se vjerovati priči o posjedovanju? Polanski smatra kako to nije njegov problem pa horor okereće ka tragi-komediji završavajući sa miješanjem stvarnosti i fikcije, u ostvarenju namijenjenom umjetničkoj kreativnosti.
Reditelj je bio u središtu pažnje prilikom uspinjanja slavnim, kanskim stepeništem i okružen posebnom pažnjom dviju glumica.

Danas 84-godišnjak, već planira slijedeće snimanje, pošto je poput vršnjaka Coste Gavrasa, u odličnoj fizičkoj formi. Mitskom reditelju je bilo uskraćeno predsjednistvo na zadnjoj dodjeli najvećeg galskog filmskog priznanja “César” jer su pripadnice feminističkih udruženja skupile 5000 potpisa protiv njegovog čina silovanja maloljetnice, davne 1977. godine u Americi.
Uz čuvenog cineastu bili su glumci Adrien Body i Mathieu Amarlic, sa kojima ima privlegirane odnose.

Džana Mujadžić