Polanski neće biti izručen SAD-u

Odluka nije trajna

Čuveni reditelj Roman Polanski neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog silovanja maloljetnice, za koje je optužen skoro četiti desetljeća.
Poljske vlasti su, upravo, odbile nasilno ga uputiti u Novi svijet gdje riskira višegodišnji zatvor. Danas 82 godišnjak, čekao je odluku poljske pravde u avionu na krakovskom aerodromu, odakle se spremao odletjeti u Pariz, u slučaju negativne odluke!
Lokalni sud iz Krakova je proglasio ne važećim izručenje poljsko-francuskog građanina / Polanski posjeduje dvojno državljanstvo/, pod kontrolom suca Dariusza Mazura.
Odluka nije definitivna. pa će američka strana, najvjerovatnije tražiti još jedno suđenje, pred Glavnim sudom. To je potvrdila i glasnogovornica krakovskog suda, Beata Gorsziczyk.
“Zadovoljan sam što se procedura završila”- izjavio je cineast na press konferenciji organiziranoj odmah, nakon odluke suda. “Sve to iziskuje velike napore i uzrokuje zdravstvene i porodične probleme” izjavio je sretni otac Morgane i Elvisa, koje je imao sa trećom suprugom, galskom glumicom Emanuelle Seigner, u njihovom jako uspješnom braku koji traje od 1989. godine.

Silovao 13-godišnjakinju

Po poljskim zakonima najprije lokalni sud odlučuje o krivici koja nakon žalbe potpada pod nadležnost Glavnog suda. Finalnu odluku donosi ministar Pravde!
Bivši ministar Pravde i član konzervativne desnice se izjasnio za izručenje slavnog reditelja u Novi svijet, koji po njegovom mišljenju “ne treba biti posteđen za urađeno samo radi, potvrđene nadarenosti i činjenice da je planetarno poznat”.
“Trebamo ga izručiti jer mora odgovarati za strašni čin silovanja maloljetne osobe. Pedofilija je zabranjena!”-izjavio je Zbigniew Ziobro, član konzervativne, katoličke partije “Pravo i Pravda”, koju vodi Jaroslaw Kaczynski koji je prošlog mjeseca izjavio da odbija pomilovanje “osobi samo zato što je poznata i slavna”!

Godine 1977., tada 43 godišnji reditelj, optužen je za silovanje 13-godišnje Samanthe Geimar. Nakon 42 dnevnog zatočeništva on je nakon plaćene kaucije i priznanja da je “kriv za nedozvoljene spolne odnose”, pobjegao iz Californije u Pariz.

Džana Mujadžić