Polanski i Cosby izbačeni iz Akademije za filmsku umjetnost i nauku

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku poslala je zvanično saopćenje medijima u kojem piše da su iz ove ugledne institucije izbačeni Roman Polanski (84) i Bill Cosby (80).

Na sastanku Odbora guvernera održanom 1. maja donijeta je odluka da francusko-poljski reditelj Polanski, dobitnik Oskara 2003. za film “Pijanista” i američki TV komičar Bill Cosby ne budu više članovi Akademije.

Kako stoji u saopćenju, Polanskom i Cosbyu članstvo je ukinuto u saglasnosti sa nedavno ažuriranim Standardima ponašanja ove organizacije. “Odbor nastavlja da podržava etičke standarde koji zahtijevaju od članova Akademije da se pridržavaju njenih načela kada je riječ o poštovanju ljudskog dostojanstva”.

Podsjetimo, oba donedavna člana odavno su javnosti poznata po, u najmanju ruku, problematičnom tretiranju žena. Polanskog je još 1977. sud u SAD optužio za silovanje 13-godišnje Samanthe Gail ali je on pobjegao iz zemlje izbjegavši kaznu.

Cosby (80) najpoznatiji po ulozi u televizijskoj seriji “Cosby Show”, suočava se sa maksimalnih 30 godina zatvora, po 10 za svaku od tri tačke optužnice, zbog seksualnog zlostavljanja, iako je najverovatnije da će ih odslužiti istovremeno.