Pola stoljeća branda “Bottega Veneta”

Bottega Veneta za slijedecu hladnu sezonuMichelle Taddei je kreirala svoju “Venecijansku prodavaoncu” u talijanskom gradiću Vicence, uz pomoć Renza Zengiano davne, 1966. godine. Ubrzo se specijaliziraju u obradi kože. Danas luksuzna kuća grupe Kering ide posebnim putem, zahvaljujući umjetničkom direktoru, karizmatičnom Tomasu Maieru. Kreator je upravo otvorio nove prostorije u Los Angelesu na Rodeo Drive i uspješno upravlja milansku kuću, na Via San Andrea. U Italiji su sakupljeni svi universi: od torbica i kofera do namještaja, preko proizvodnje luksuzne konfekcije, modnih dodataka i kozmetike!

Prestižna tehnika tkanja kože

Tomas Maier je često u Parizu, pa je isprčao galskim novinarima da je nova “Bottega” upravo otvorena na Beverly Hillsu u stilu imagea marke, poznate po iznimnosti u svijetu luksuza. Maier koji ne priznaje bilo kakvu slučajnost je, najprije, nastojao da se “upiše u novo odredište” nadahnuvši se konstrukcijama Georgea Wshingtona Smitha, Bertrama Grosvenera Goodhue i Lutah Marie Riggsa, realiziranih sa strane
Pasadene, Montecita ili Santa Barbare, početkom prošlog stoljeća.
Uočio je i meksičku arhitekturu od koje je posudio centralne stepenice koje mjestu podaruju posebnu jačinu i blještavost svjetlosti, karakteristične za Grad anđela.
Maier sin njemačkog arhitekte iz Pforzheima završio je parišku Visoku školu kreacije i šivanja pa djelovao kod Guy Laroche, Sonie Rykiel, te branda Revillon i Hermes, svake godine ostvaruje 1, 286 milijuna eura
a započeo je sa skromnih 36 milijuna, kada je preuzeo kreiranje u “Bottegi Veneti”, 2001 godine. Početkom 2017., planira otvaranje novih prostora u njujorkškoj Madison aveniji.
Kreator se prisjeća kako je najprije pisao svim zaposlenim kojih je početkom milenija bilo 300, dok ih je aktualno 3 400.
“Kako djelatnici nisu previše prisni niti se lako oduševljavaju, trebalo nam je vremena za upoznavanje jer ni ja nisam suviše prisan. Kuća je bila genijalna sredinom 60-tih, ali je već osamdesetih izgubila dah, da bi sasvim zakazala zadnjeg desetljeća 20. stoljeća” !
Trebalo je brzo reagirati pa je poduzetni Nijemac primjenio tehniku “intrecciato” koja se sastoji u prekrižavanju komadića kože što dobiva aspekt oklopa.

bottega-venetaUz pomoć Toma Forda

Shvatio je kako kvalitet nema cijenu a prolazni trendovi ne stvaraju uspješno poslovanje. Tajna je bila u raznoličnosti mnoštva proizvoda: torbica, prêt-à-portera, modnih dodataka…ali i dekorativnih ukrasa. Danas brand prizvodi i mirise, šest različitih za žene i muškarce. Stilist je zahvalan Tomu Fordu koji mu je pomogao da ostvari ambicije.
Prvi uspješan posao ostvaren je u Novom svijetu, zahvaljujući proućenoj i inteligentnoj poruci “When your own initials are enough”/Kada su samo dovoljni vaši inicijali/!
Iako se prva kolekcija iz 2002. godine sastojala od nekolicine torbica i bez potpisa marke, masovna prodaja je započela. Zatim su torbice bile popraćene odgovarajućim pulloverima i drugim odijevnim predmetima, pa se ostvario poseban univers kompletnog stila i savršene koherentnosti.
Uskoro ce brand organizirati po prvi put žensko-mušku smotru, za obilježavanje 50 godišnjice postojanja i 15-godišnjeg vođstva Tomasa Maiera, koji i ne pomišlja na mirovinu.

Džana Mujadžić