Podsjetimo se zgoda i nezgoda u crtanoj seriji „Tom and Jerry“

Tom i Jerry je američka komična i šaljiva crtana serija kreirana 1940. godine od strane William Hanna i Joseph Barbera.

Naime,  William Hanna i Joseph Barbera bili su prvi scenaristi i direktori ovog “crtića”, koji je od 1940. do 1958. bio je pod produkcijom tvrtke MGM, što je kratica od Metro-Goldwyn Mayer. Nakon nešto vanjskih produkcija 1960-ih, Tom i Jerry su se ponovno pojavili u seriji crtanih filmova pod produkcijom Hanna-Barbera Productions i Filmation Studios.

Ova animirana serija ilustrira zgode i nezgode, ali i rivalstvo glavnih likova miša Jerrya i mačka Toma, a satoji se od komičnih pustolovina u kojima Tom pokušava koristeći sve moguće načine, uloviti Jerrya što mu veoma rijetko uspijeva, a najčešće se završava u potpunom neredu i razaranju okoline.

Uprkos beskrajnim napadima jedni na druge i gdje u nekim situacija uživaju se mučiti, međutim kada dođe do situacije da je jedan lik zaista u smrtnoj opasnosti od neplanirane situacije ili zbog akcija treće strane, drugi će ga spasiti.

Također, bez obzira što je Tom veoma energičan, odlučan i mnogo veći, ne znači da je i jači jer Jerry pokazuje iznenađujuću snagu za svoju veličinu.

Generalno, malo je dijaloga između Toma i Jerrya jer oni skoro nikada ne govore, tako da muzika igra veoma važnu ulogu u svakoj epizodi, naglašavajući akciju, upopunjavajući tradicionalne zvučne efekte i pozajmljujući emocije na scene, koje je uradio muzički režiser Scott Bradley i koji je stvorio složene partiture koje su kombinirale elemente jazza, klasične i pop muzike.

Upravo zbog ograničene upotrebe dijaloga, Tom i Jerry su lahko prevedeni na različite strane jezike.

Pogledajte jedan mali dio “Toma and Jerrya”:

https://www.youtube.com/watch?v=c6L0lFEPDwk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *