Počinje Sundance 2016., najvažnija godišnja smotra nezavisnog filma

2016-SundanceOvogodišnje izdanje najvećeg američkog Festivala nezavisnog filma Sundance otvorit će u četvrtak u Park Cityju dokumentarni film “Norman Lear: Just Another Version of You” istaknutih dokumentarista Heidi Ewing i Rachel Grady o jednome od najuspješniih producenata u historiji televizije.
Festival pokrenut 1985. na inicijativu glumca i reditelja Roberta Redforda, tradicionalno u januaru u gradovima Park City, Salt Lake City, Ogden i Sundance u saveznoj američkoj državi Utahu donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, predstavlja izabrane filmove iz cijelog svijeta, otkriva nova imena filmske scene.

U program festivala Sundance 2016, koji će se održati od 21. do 31. januara, uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, među kojima je 49 filmskih prvijenaca, od čega je njih 30 uvršteno u službenu festivalsku konkurenciju. Ukupno će 103 dugometražna filma prikazana na festivalu ujedno biti i svjetske premijere.

Ti su filmovi odabrani među ukupno 12.793 prijavljenih iz 120 zemalja, od čega je bilo dugometražnih filmova 4.081 te 8.712 kratkih.

Direktor festivala John Cooper istaknuo je kako je Sundance već godinama “mjesto istinskih otkrića”. “Posljednjih godina bilježimo rast mlađe publike, što pokazuje da je nova generacija ljubitelja nezavisnog filma sklona kulturnom avanturizmu i zainteresirana za raznoliki program kakav ovdje nudimo”, kazao je.

Festival otvara po jedan film iz svake od takmičarskih kategorija, te jedan iz kategorije kratkog filma. Odabrani filmovi s festivala u Utahu bit će prikazivani tokom godine na drugim festivalima u organizaciji Sundance instituta, uključujući Sundance London i Sundance Hong Kong.

“Već godinama njegujemo nezavisno svjetsko filmsko stvaralaštvo i ta su nam iskustva donijela bogatstvo različitih pogleda i perspektiva na ono što radimo. Istraživanje međunarodne scene u potrazi za diversifikacijom krajobraza američkog nezavisnog filmskog stvaralaštva uzbudljiv je poduhvat i nešto čemu smo apsolutno predani”, kazao je Redford.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *