Počinje 67. filmski festival u Berlinu: U utrci za Zlatnog medvjeda 18 filmova

U utrci za Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem 67. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji će biti održan od 9. do 19. februara, takmičit će se 18 filmova.

Direktor festivala Dieter Kosslick predstavio je danas program ovogodišnjeg festivala kazavši da će u takmičarskom dijelu programa biti prikazana 24 filma.

Prema njegovim riječima, 18 filmova će se takmičiti za Zlatnog medvjeda, a ostalih šest će biti izvan takmičarskog dijela. Jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu bit će otvoren filmskom premijerom “Đanga”, francuskog režisera Etienna Comara.

Među filmovima koji će biti prikazani na Berlinaleu nalazi se i film “Kaygi”, turske režiserke Ceylan Ozgun Ozcelik.

Žiri kojim predsjedava holandski reditelj Paul Verhoeven, proglasit će 18. februara dobitnika Zlatnog medvjeda. U sedmočlanom međunarodnom žiriju nalazi se i producentica iz Tunisa Dora Bouchoucha, umjetnik sa Islanda Olafur Eliasson, američka glumica Maggi Gyllenhaal, zatim njemačka glumica i meksički glumac Julia Jentsch i Diego Luna kao i kineski reditelj Wang Quan.

Kosslick je potvrdio da ovogodišnji filmovi sadrže teme o hrabrosti, nadi i humoru. Prema njegovim riječima, troškovi festivala iznose oko 25 miliona eura.

Direktor festivala je naglasio da će ove godine festival posjetiti mnoge poznate ličnosti iz svijeta filma među kojima je Penelope Cruz, Chatherine Deneuve, Richard Gere i Ethan Hawke.

U različitim kategorijama bit će prikazano 399 filmova iz 72 zemlje.