Počeo venecijanski filmski festival i utrka za “Zlatnim lavom”

Venecijanski filmski festival počinje danas i traje do 7. septembra – otvoriće ga film “Istina” čiji je autor Hirokazu Kore-eda, a u trci za “Zlatnog lava” su i Roman Polanski sa filmom “Oficir i špijun”, Roj Anderson sa dugoočekivanim ostvarenjem “O beskonačnosti” i “Ad astra” film Džejmsa Greja.

U konkurenciji su i filmovi “Savršeni kandidat” Haifa el Mansura, zatim “Vasp mreža” Olivera Asaja, “Bračna priča” Noe Baumbaha, “Gest časti” Atoma Egojana, “Mafija više nije ono što je bila” Franka Mareska i “Ema” Pabla Larijana.

Dugoočekivani novi filmovi venecijanskog laureta Paola Sorentina “Novi papa” i “Državna sahrana” Ukrajinca Sergeja Lozniše uvršteni su u glavni program, ali van konkurencije.

Među filmovima koji su najavljeni za propratni program “Horizonti”, a koje filmski kritičari najviše ističu, jesu “Atlantis” Valentina Vasjanoviča, “Pelikanova krv” Katrin Gebe i “Kriminalac” Dmitrija Mamalije.

Glavnom žiriju predsjedava argentinski režiser Lukrecija Martel.

Srpski režiser Emir Kusturica predsjedavaće žiriju za najbolji debitantski film. Kusturica je na početku karijere dobio glavnu nagradu za debitantski film “Sjećaš li se Doli Bel”, a zatim i nagradu za režiju za film “Crna mačka beli mačor”.

Prvi Venecijanski festival održan je 1932. godine u okviru venecijanskog bijenala.

Od 1934. svake godine održava se krajem avgusta i početkom septembra u “Palaco del sinema” na Lungomareu Markoni, na venecijanskom malom ostrvu Lido.