Počeo Filmski festival u Cannesu: BiH predstavlja film Mostovi Sarajeva

Večeras je počela jedan od najznačajnijih filmskih smotri u svijetu filma, Filmski festival u Cannesu, i to premijerom filma “Grace of Monaco” poznatog francuskog reditelja Oliviera Dahana.

Inače, za prestižnu nagradu 67. izdanja ovog svjetski poznatog festivala, Zlatnu palmu, takmičit će se ukupno 18 ostvarenja, među kojima se nalaze i “Clouds of Sils Maria” Oliviera Assayasa, “Saint Laurent” Bertranda Bonella, “Maps to the Stars” Davida Cronenberga i “Leviathan” Andreya Zvyagintseva.

Ulice Cannesa, čije se stanovništvo svake godine u ovo vrijeme poveća sa 73.000 na više od 200.000, ukrašene su velikim posterima poznatih filmskih zvijezda.

Žiri ovogodišnjeg festivala u Cannesu predvodi poznata režiserka iz Novog Zelanda Jane Campion.

Na ovom prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, bit će prikazan i filmski omnibus “Mostovi Sarajeva” u kojem je dočarana stogodišnja priča o glavnom gradu BiH – od Prvog svjetskog rata do danas.

Kratke filmove koji sačinjavaju omnibus režirali su Aida Begić, Leonardo di Kostanca (Costanza), Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard), Kamen Kalev, Isild le Besko (Besco), Sergej Loznica (Sergei Loznitsa), Vinčenzo Mara (Vincenzo Marra), Ursula Majer (Meier), Vladimir Perišić, Kristi Piju (Cristi Puiu), Mark Reha (Marc Recha), Angela Šanelek (Schanelec) i Tereza Vilaverde (Teresa Villaverde).

Srbija će također na ovogodišnjem festivalu imati predstavnika u zvaničnoj selekciji, a to će biti film “Leto bez meseca” režisera Stefana Ivančića.

Filmski festival u Cannesu završava se 24. maja svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada za najbolja filmska ostvarenja, najbolje glumce i režisere.

Bh-vjesnik.blogspot.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *