Vijesti

Počeo Cannes Film Festival, za Zlatnu palmu se bori 21 ostvarenje

Glumci Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg otvorili su sinoć 72. izdanje Cannes Film Festivala na kojem se očekuju brojne zvijezde među kojima su Quentin Tarantino i Pedro Almodovar.

Nakon što su Bardem i Gainsbourg festival proglasili otvorenim na francuskom i španskom jeziku upriličena je projekcija filma “Mrtvi ne umiru” američkog reditelja Jima Jarmuscha, u kojem glume Bill Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez i Adam Driver.

Svečanost otvaranja Cannes Film Festivala vodio je i francuski glumac Edouard Baer koji je odao počast rediteljici Agens Varda koja je preminula krajem marta.

Za Zlatnu palmu takmiči se 21 film među kojima su “Dolor y Gloria” španskog reditelja Pedra Almodovara i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina u kojem glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio i Brad Pitt.

Predstavnike na ovom prestižnom festivalu ima i BiH. U programu Semaine de la Critique Cannes Film Festivala bit će prikazan film “Heroji ne umiru” francuske rediteljice Aude Lee Rapin koji je nastao u koprodukciji Francuske, Belgije i Bosne i Hercegovine. U programu ACID bit će prikazan film “Take me Somewhere Nice” Ene Sendijarević koji je na Roterdam Film Festivalu osvojio nagradu Tigar, dok će u okviru specijalne projekcije biti prikazan film “Ice on Fire” Leile Conners u kojem je direktor fotografije Harun Mehmedinović.

Program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorit će pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Pobjednike će 25. maja proglasiti devetočlani žiri kojim predsjedava meksički reditelj Alejandro Gonzalez Inarritu.