Počeo 71. Cannes Film Festival

Cannes Film Festival koji je počeo večeras, a u utrci za Zlatnu palmu takmiči se 21 film, a u odsustvu američkih blockbustera dominiraju filmovi s Bliskog istoka i Azije.

Glavni poster ovogodišnjeg festivala je scena iz filma “Pierrot le Fou” reditelja Jean-Luca Godarda.

Dok je festival otvorio film “Everybody Knows” nagrađivanog filmskog režisera Asghara Farhadija. Ovaj psihološki triler, u kojem su uloge ostvarili Javier Bardem, Penelope Cruz i Ricardo Darin, prati porodične intrige i moralne dileme žene čiji se život okreće naopačke kada napusti Argentinu i ode u Španiju.

Za Zlatnu palmu se između ostalih takmiče Spike Lee, Jean-Luc Godard i Pawel Pawlikowski, a i ove godine su žene rediteljice u manjini. U konkurenciji su filmovi Francuskinje Eve Husson, Libanke Nadine Labaki i Italijanke Alice Rohrwacher.

Ovogodišnji festival donosi i nekoliko novih pravila. Tako je ove godine zabranjeno snimanje selfieja na crvenom tepihu. Osim toga, direktor festivala u Cannesu Thierry Fremaux ove godine je ukinuo novinarske projekcije filmova, jer želi da kritičari, novinari i publika zajedno gledaju filmove i u isto vrijeme steknu prve dojmove o novim filmovima.

Na festivalu u Cannesu prvi put će se takmičiti Saudijska Arabija u sekciji kratkometražnih filmova.

Festival će ove godine biti održan u osjetljivom periodu, zbog nedavnog skandala o seksualnom zlostavljanju koji je uzdrmao filmsku industriju. U želji da isprave nejednake odnose moći u Hollywoodu brojne zvijezde priključile su se #MeToo pokretu koji će vjerovatno obilježiti i ovogodišnji Cannes Film Festival.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija je australska glumica Cate Blanchett, a među članovima žirija je i glumica Lea Seydoux, jedna od brojnih žena koja je optužila Weinsteina za seksualno zlostavljanje.