Počeo 66. Pulski filmski festival

Tradicionalnim vatrometom i prigodnom svečanošću u pulskoj Areni u subotu navečer svečano je otvoren 66. Pulski filmski festival na kojem se za Zlatne arene takmiči osam hrvatskih filmova i šest iz hrvatske manjinske koprodukcije, dok će publika u Areni narednih dana gledati i recentne europske naslove.

Najveći ovogodišnji novitet Festivala je da će uz osam filmova domaće produkcije, na novom platnu najvećeg hrvatskog kina pod zvijezdama od 15. do 21. srpnja biti prikazani i filmovi Popularnog programa odnosno europski filmovi tako da će gledatelji moći uživati u šest filmova uglavnom biografskih, posvećenih životopisima velikih umjetnika.

„Od ljeta do ljeta, pa tako i od Festivala do Festivala mijenjamo svoje navike i uloge a da putujemo u dobrom smjeru svjedoče pune Arene znatiželjnih gledatelja“ – istaknula je direktorica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović dodajući kako mnogi upravo zbog Festivala uvrštavaju posjet Puli u relevantne pa i svjetske kulturne događaje koji se ne propuštaju.

U sklopu svečanog otvaranja Nagrada “Marijan Rotar” dodijeljena je Povijesnom i pomorskom muzeju Istre koji posljednjih godina sudjeluje u očuvanju festivalske baštine povezujući Pulu i film.

Nagrada „Marijan Rotar“ dodjeljuje se pravnim ili fizičkim osobama koji su svojim idejama i djelima spojili Pulu i film i na taj način doprinijeli razvitku Festivala i raspoznavanju Pule kao filmskoga grada.

Nakon ceremonije otvaranja premijerno je prikazana ratna drama “General”, prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za nagrade zlatne arene u Istarskom narodnom pozorištu pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske koprodukcije.