Počelo snimanje filma Viski i mlijeko, Luna Zimić Mijović u glavnoj ulozi

U Sarajevu je počelo snimanje kratkog igranog filma “Viski i mlijeko” u režiji Miroslava Mandića. Glavnu ulogu tumači mlada sarajevska glumica Luna Zimić Mijović.“Film ‘Viski i mlijeko’ je priča o nesuđenoj studentici glume. Nakon što treći put ne položi prijemni ispit za studij glume, Lina (20) iznenadno dobije ponudu da igra u jednom filmu. Uživljavajući se u ulogu kleptomanke, počinje da krade i u stvarnom životu”, rekao je Adnan Pavlović iz Centra za savremenu umjetnost Sarajevo SCC/pro.ba, koji je zadužen za produkciju filma.Film će se snimati u Sarajevu, a neke od lokacija su Akademija scenskih umjetnosti i VBZ knjižara kod Doma Oružanih snaga BiH. U filmu osim Zimić Mijović glume Amar Čustović, Senad Bašić, Sabrina Sadiković Hodžić Noack, Mediha Musliović, Faketa Salihbegović Avdagić, Sanela Krsmanović i Šaban Mujkanović. Film tematizira aktuelnu situaciju u bh. društvu.

“Tokom proteklih nekoliko godina vijesti na bh. portalima su skoro svakodnevno javljale o pljačkama prodavnica, trafika, često i banaka. Ponekad mi nije bilo jasno jesu li to bili planirani zločini, potreba za brzim novcem ili obijest. Većinom su to bili mladi ljudi, koji kao da su htjeli upozoriti na sebe agresivnim ponašanjem, bez primisli o posljedicama i bez moralnog stanovišta. Ideologije su potrošene, novih nema. Mladi su puni neusmjerene energije. U šta vjerovati, šta željeti, čemu se nadati? Glavna junakinja ovog filma želi biti glumica. Ta ambicija joj daje okvir i podsvjesni argument za anarhično ponašanje. Ona vjeruje u bezuslovnu slobodu. Tihi antagonist je mladić čije ponašanje definišu tradicionalni postulati dobra. Ljubav prema Lini relativizira norme u koje vjeruje, za nju je spreman učiniti sve”, rekao nam je Pavlović.

Ekipa zadužena za produkciju filma organizirat će u petak, 11. aprila, druženje s novinarima pod nazivom “Zadnje klape”, a obratit će se glumci, režiseri, producenti i pokrovitelj projekta Hypo banka. SCCA/pro.ba se zahvaljuje Hypo – Alpe – Adria banci na svesrdnoj podršci i razumijevanju važnosti razvoja filmske umjetnosti kroz saradnju na realizaciji ovog filma.

Bh-vjesnik.blogspot.com