Počelo snimanje filma “Pukotina u ledu” Maje Miloš

Snimanje “Pukotine u ledu”, novog filmskog ostvarenja rediteljke i scenaristkinje Maje Miloš, počelo je 26. januara i odvijaće se 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori, saopštili su danas distributeri.

Film “Pukotina u ledu” je “savremena, autentična i sirova bajka koja istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti”, a rediteljka Miloš navodi da je za ovu priču iskoristila narativne motive bajke “Pepeljuga”.

Miloš kaže da “sama srž ove priče stare više od 2.000 godina uči djevojčice da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost”.

“Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve seksističkije. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“, objašnjava Miloš.

Ona dodaje da se njeno ostvarenje bavi “pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije.”

“Film ispituje žensku seksualnost u seksom opsednutom svetu u kojem se ona često koristi kao oruđe u igri moći…Moj novi film istražuje moć ljubavi i njenu neophodnost kako bismo otkrili i prihvatili sami sebe”, ističe Miloš.

Glumica Jovana Stojiljković, koja tumači glavnu ulogu u ovom filmu, rekla je da joj je ovo “prvi put da tumači lik koji je prisutan u svakom kadru”.

“U pitanju je veoma kompleksan i važan scenario, a uloga Marije je uzbudljiva i složena. Ono što mi je od izuzetne važnosti jeste da je ovoga puta ženski lik u fokusu i da je Maja Miloš u svom scenariju uspela da na najbolji mogući način spoji motive poznate bajke sa savremenim okruženjem i aktuelnim trenutkom”, kaže Stojiljković.

Pored nje, u glumačkoj postavi su Marko Grabež, Anđela Jovanović, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, kao i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Maja Miloš je diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Snimila je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i dugometražni igrani film “Klip”, koji je prikazivan na domaćim i međunarodnim festivalima, poput onih u Roterdamu, San Sebastijanu, Torontu, Moskvi i Karlovim Varima.

Osvojila je brojne nagrade, uključujući i nagradu “Tigar” za najbolji film u Roterdamu.

Film “Pukotina u ledu” nastaje u koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Holandije i Crne Gore.

Podršku ovom ostvarenju pružaju Filmski centar Srbije, Slovenački filmski centar, Italijansko ministarstvo kulture, Holandski filmski centar, KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i Eurimaž fond za koprodukcije.

Ostavite komentar