Počela izgradnja modernog multiplex kina u Sarajevu

Kompanija iz austrije Cineplexx International u junu 2020. godine otvara multipleks kino u Sarajevu u partnerstvu s Europe Group te uz podršku Sarajevo Film Festivala, koje je od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Osnovani su 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća, a širenje je započelo 2009. godine i u drugim zemljama, tako da je prvo kino izvan Austrije otvoreno u Bolzanu, u Svejernom Tirolu.

Dok danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija širom Europe, a godišnje ih posjeti oko 12 miliona posjetitelja.

Također izgradanja kina je već počela u blizini hotela Holiday u naselju Marijin Dvor, a zgrada će biti na površini od oko 5.000 metara kvadratnih, dok će u projekat biti uložena značajna sredstva i resursi s fokusom na stvaranje najmodernijih dvorana u skladu s visokim standardima kompanije, a Multipleks Sarajevo će imati osam dvorana sa 1.400 sjedišta i opremljen će biti sa najsavremenijom i najmodernijom tehnologijom.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za Sarajevo Film Festival koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi.

Ovo sve će stvoriti uslove da grad Sarajevo bude epicentar kulture, filma, dobre zabave i bržeg razvoja turizma, te da Sarajevo bude prepoznato na karti Europe i svijeta kao jedna od najpoželjnijijih destinacija.