Počela borba za imovinu Esme Redžepove

Esma Redžepova Teodosievski umrla je 11.decembra prošle godine, a njena porodica je odlučila borit se za njenu imovinu, koju je ona, prema nedavno otvorenoj oporuci, podarila državi Makedoniji, tvrdi skopski Fokus.

Naime, u emisiji za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, bliska Esmina suradnica i predsjednica humanitarnog udruženja “Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski”, je izjavila da je Esma svu svoju imovinu ostavila Makedoniji.

Kraljica romske muzike je prošle godine napisala testamnet, i još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski” blizu tvrđave Kale u Skoplju, ostaviti Makedoniji. Muzej, koji je bio i Esmin dom, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

Makedonski “Fokus” prenosi da će se koplja lomiti upravo oko njene kuće-muzeja, ali i autorskih prava njene bogate glazbene riznice.

Na svom Facebook profilu nakon otvaranja oporuke oglasila se pjevačica Vaska Jankovska, bliska Esmina prijateljica i dugogodišnji član glazbene ekipe Gorana Bregovića, izražavajući sumnju da je oporuka- lažna.

“Ja sam bila veoma bliska s Esmom, zato sam i uzela pravo reagirati. Esma ima puno sestrića i bratića od svojih sestara i braće, svima je pomagala cijeli život i brinula se o njima. Oni su već angažirali odvjetnike i borit će se za svoja prava. Kao njeni najbliži krvni srodnici, smatram da njima treba pripasti kuća, a ne vjerujem da je Esma ostavila oporuku i da sve poklanja državi. Mislim da bi autorska prava trebao dobiti Simeon Atanasov, koji je bio pored Esme tokom njenih koncerata i nastupa, i koji se brinuo o njenoj karijeri. Ne znam odakle je izašla oporuka ali ne vjerujem da bi Esma potpisala takvo nešto. Stalno sam bila pored nje. Znam da je htjela imovinu ostaviti unucima, brinula se o njima – izjavila je Jankovska za Fokus.

“Znam puno stvari koje mi je govorila i povjeravala Esma, a i kao njena prijateljica gledala sam šta joj se događalo posljednjih godina života – rekla je ona i dodala da se bitka vodi između djece sestara i braće Esme, s jedne, i humanitarnog udruženja “Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski”, s druge strane, a ne između njene posvojene djece.

Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, koji živi u Njemačkoj, za Fokusu je potvrdio da će porodica tražiti svoja prava. Esmin menadžerski tim, Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov su potvrdili da postoje problemi između Esmine obitelji i humanitarnog udruženja oko njenog naslijeđa.