Počasna Palma Jean-Pierre Léaudu

JP LéaudPoseban umjetnički “hommage”

Nakon Agnès Varde nagrađene prošle godine, počasnu Palmu 69. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu dobiće francuski glumac Jean-Pierre Léaud, kome će na najpoznatijoj manifestaciji sedme umjetnosti planete biti priređen poseban “hommage”.

Léaud je jedna od legendi kanskog festivala. Bio je junak čuvenog ostvarenja “400 udaraca” /Les 400 coups/, nezaboravnog Françoisa Truffauta u kojem je glumio nemirnog maloljetnika pa se sa 14 godina našao među svijetskim zvijezdama, na slavnoj, kanskoj Croisette 1959. godine. Ikona mitskog “Novog vala”, zahvaljujući ličnosti Antoinea Doinela koju je tumačio u amblematičnim djelima poznatog reditelja koji ga je otkrio: “Antoine i Colette”/1962/,”Ukradeni poljubci” šest ljeta kasnije, “Bračno gnijezdo” /1970/, ili “Ljubav u bjegstvu” /1979/.

Već polovicom 60 godina prošlog stoljeća započinje uspješnu suradnju sa Jean-Lucom Godardom pa su zajedno pridonijeli slavi filmova poput “Muško-žensko”/1966/,”Kineskinja” snimljenom godinu kasnije. Strastveni čuvar i propagator filmskog jezika asistirao je Godardu pri snimanju “Ludog Pierrota” i “Alphaville” kao i Truffauta za vrijeme ostvarivanja poznatog djela “Nježna koža”. Glumio je u “Poslijednjem tangu u Parizu” čuvenog Bertoluccija, snimao sa Rivetteom “Out1”. Zahvaljujući ostvarenju “Mama i kurva” pokazao je neobičnu dramsku nadarenost, pridonijevši dobivanju velike Nagrade žirija u Cannesu 1973. godine.

Umjetnik je surađivao s Akijem Kurizmakijem u filmu “Uposlio sam ubojicu”, Olivierom Assayasom u djelima “Pariz se budi” i “Irma Vap” . Lucas Belvaux ga je angažirao u ostvarenju “Zbog smijeha” a Philippe Garrel u “Rođenju ljubavi”. Sa Bertrandom Bonellom je snimao “Pornographe” a sa Tsei Mingom Iiangom “Koliko je tamo sati” i “Lice”, u zvaničnom programu kanskog festivala 2009. godine.
Nesvakidašnji glumac rijetke hrabrosti, ljubitelj izazova, Jean-Pierre Léaud tumači Kralja Sunca u zadnjem filmu “Smrt Louisa XIV”, španjolca Alberta Serrae što će projicirati u programu posebnih događaja kanske aktualne smotre, 19. svibnja u 17 sati.

Džana Mujadžić